Gezond eten duur?

Gezond eten is duur“, is iets wat ik redelijk vaak om mij heen hoor. Misschien lijkt dat ook zo, omdat veel mensen niet goed weten waar ze moeten zoeken. Zelf haalde ik ruim een jaar terug alles bij dezelfde winkel. Dat was veel makkelijker en dan betaalde ik maar iets meer, niet erg toch? Op zich niet, als je niet op je financiën hoeft te letten. Maar een half jaar terug kreeg ik na 11 maanden zoeken eindelijk m’n eigen fantastische flatje na 6 jaar gewoond te hebben in een studentenhuis en dat betekende toch echt bezuinigen op een paar fronten, ook op boodschappen. Ik gaf namelijk met gemak heel veel extra uit en at waar ik zin in had. Je komt jezelf echt tegen als je ineens meer vaste lasten hebt en ook had ik al regelmatig van m’n zus begrepen dat ze veel minder aan boodschappen uitgaf voor één persoon. Ik pas nu verschillende opties toe om geld te besparen op gezond eten en ik zie al verschil in mn maandelijkse boodschappenkosten in mn financiële overzicht. Ik ben er zelf ook nog lang niet, maar een goed eind op weg.

IMG_8125

Onderstaand een paar tips, om goedkoper boodschappen te doen en kosten te besparen.

Tip 1

Maak een boodschappenlijstje! Ik ben namelijk een held om zonder boodschappenlijstjes en met trek de winkel in te lopen en dat is echt een “No Go”. Zonder lijstjes haal je altijd meer of juist dingen, die je niet nodig hebt, en ik kan het weten! Door je aan een lijstje te houden ben je minder gevoelig voor “triggers”, waar je zo eventjes langsloopt en eigenlijk wel heel veel zin in hebt.

Tip 2

Doe wekelijkse boodschappen op 1 dag, afgezien van misschien wat groenten en fruit, omdat je dat zo vers mogelijk wil houden. Door een vaste dag vast te zetten voor het boodschappen doen heb je een bepaald budget in je hoofd en bespaar je meer geld uit. Dit houdt ook in dat je al een beetje nagedacht moet hebben wat je gaat eten, maar met veel basisproducten standaard op voorraad kom je een heel eind. Ik heb bijvoorbeeld altijd rijst, pasta, noodles, quinoa, kruiden, eieren,bouillon, tomatenpuree, curry, woksaus, crackers, rijstwafels, yoghurt, kwark, ui en knoflook op voorraad.

Als je namelijk elke dag naar de supermarkt gaat ben je geneigd meer geld uit te geven voor eten. In ieder geval in mijn kosten, zie ik hier een groot verschil in. Ik ben er niet altijd even goed in! Soms heb ik geen zin in de producten, die ik thuis heb en ga ik toch naar de supermarkt. Ik probeer mijzelf nu wat meer te dwingen om dat niet te doen, omdat het eigenlijk niet nodig is en ik veel gevarieerde producten thuis heb.

Tip 3

Ga naar meerdere winkels en let op aanbiedingen voor boodschappen. Ik maak gebruik van een handige folder app op m’n mobiel om de aanbiedingen bij de verschillende supermarkten te checken. Ik probeer wel uiteindelijk voor supermarkten te gaan, die dicht in de buurt liggen van elkaar, want ik heb geen zin om de hele stad door te gaan. Maak kun je bij de winkels meer voor minder geld krijgen. De rest kun je op voorraad zetten of bijvoorbeeld invriezen.

Groenten en fruit probeer ik zoveel mogelijk op de markt te halen zaterdags. Alleen of af en toe samen met een vriendin, want dan kun je ook mooie de kosten splitsen en het aantal wat je haalt van een bepaald product. De markt is goedkoop en ze hebben er vaak goede aanbiedingen van goede kwaliteit. Kilo’s fruit en groenten sla ik in voor soms €10,- of minder.

Weet je niet wat je er mee moet? Wat dacht je van lekkere smoothies, (fruit)salades, gevulde groentes uit de oven of een lekkere detox watertje!

Heb je juist zin in thaise, japanse of chineze producten loop dan eens de toko binnen. Veel artikelen als woksauzen, noodles, sushi artikelen, maar ook ingevroren vis en ingeblikt fruit voor een goede prijs en ze hebben veel keus. Vaak meerdere alternatieven, waardoor je gerust een goedkopere variant kunt pakken.

Tip 4

Let op alternatieven! Mochten er geen goede aanbieding zijn, maar wil je wel een bepaald product hebben pak dan de goedkoopste variant daarvan of een alternatief product wat er op lijkt. Van rijst, pasta’s en noodles heb je wel 20 verschillende soorten varianten. Je hebt wel een bepaalde voorkeur, maar een goedkopere variant van datzelfde artikel of een alternatief is ook prima. Probeer hier ook een beetje mee te spelen, want hierdoor breidt je je productsmaak ook uit en dat is weer erg leuk in alle verschillende recepten. De goedkopere varianten liggen vaak helemaal onder in het schap wat je het minst snel ziet. Daardoor zijn mensen ook sneller geneigd een duurdere variant te kopen…psychologisch heel slim ingericht van de supermarkten, maar ik trap hier niet in!

Tip 5

Koop seizoensproducten! Groenten en fruit zijn vaak seizoensproducten. Probeer je dus ook per seizoen aan te passen aan wat voor fruit en groenten je eet anders kan het veel geld kosten. Probeer op internet wat meer te leren over de seizoensproducten hier in NL of ga eens naar de markt. Hier zie je ze ook wel liggen en vaak zitten er nog aanbiedingen op!

Tip 6

Producten bestellen via een webshop. Ik doe dit voornamelijk met noten, gedroogde vijgen, chia zaad, kokos, quinoa, amandelmeel, kokosolie etc. Deze producten bestel ik via Body & Fit. Op deze website staat een grote keuze uit allerlei “Powerfoods” en andere gezonde en healthy-boost producten. Het ziet er misschien duur uit, maar je krijgt veel waar voor je geld. Met de producten als noten, die je per 500 gr o.a, kunt kopen kun je gerust 1 tot 1,5 maand vooruit. Noten en powerfoods zijn producten waar ik het liefst snel voorbij loop in de supermarkt, omdat ze erg duur zijn. Maar het is super gezond en ik wil het eigenlijk wel gebruiken in m’n eetpatroon. Ik ging wel eens naar De Tuinen om deze producten te kopen, maar via Body & Fit is het zeker goedkoper en krijg je meer voor hetzelfde geld. Blij dat ik deze tip dus heb gekregen!

Ik kan het mij niet elke week veroorloven, maar probeer 1x per maand/anderhalve maand toch een klein pakketje te bestellen.

Het lijkt misschien of ik een hele dag onderweg ben om mn boodschappen overal vandaan te halen, maar dat is echt niet zo. Het hoeft echt niet lang te duren. Ik ga vaak zaterdag ochtend vroeg naar de markt om groenten en fruit te halen. Dan is het nog vrij rustig. Vaak binnen 20 min zit ik weer op de fiets naar huis. Vervolgens naar de supermarkten waar ik boodschappen doe. Deze liggen 5 min rijden bij mij vandaan en 20 meter van elkaar. Dus daar ben ik vaak binnen 30/45 minuten klaar.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben en er wat mee kunnen doen! Probeer dit samen met een boodschappenkosten overzicht bij te houden om te zien wat je bespaard.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s