I need spring!

Hoewel de dagen alweer beginnen te lengen en het ook niet lang meer kan duren voordat het warmer wordt, zijn deze wintermaanden voor mij het zwaarst. Het leuke van de winter is er voor mij helemaal af, eigenlijk vind ik het met kerst en oud en nieuw wel heel leuk, maar daarna heb ik toch weer veel behoefte aan warmte, zon en lange lichte dagen. Ik wil niet zeggen dat ik iemand ben met een zware winterdip, maar s’ochtends mn bed uit komen, de kou (hoewel het nu nog niet eens vriest) en het truien-seizoen zijn absoluut niet mijn ding. Lange avonden met kaarsjes aan, gezelligheid, een prachtig uitzich vanuit mn skybox op 10 hoog met alle lichtjes aan in de stad, sneeuw wat blijft liggen en warme chocolademelk vind ik af en toe wel heel leuk. Maar ik ben absoluut meer een lente en zomer mens, en ik weet dat er veel meer mensen zijn die het nu wel mooi geweest vinden en behoefte hebben aan zon en warmte en veel groen.

Maar de natuur gaat z’n eigen gang, wel kunnen we zelf wat doen om dit “dipje” wat meer de kop in te drukken en je goed te voelen buiten lichttherapie. De volgende tips pas ik vaak toe:

1. Begin de dag vroeg; Ik sta altijd vroeg op. Dit komt o.a. doordat ik m’n ritme heb vanuit het werk. In de weekenden zet ik geen wekker, maar sta altijd rond 8 uur/half 9 buiten m’n bed. Ik vind het heerlijk om het licht te zien worden en wat aan m’n dag te hebben. Doordat je vroeg op staat heb je voor je gevoel langere dagen en meer uren licht waar je van kan genieten en het is super goed voor je lichaam. Je lichaam stelt zo de biologische klok in om je lichaam wakker te maken.

2. Ontbijt; Ontbijten s’ochtends vroeg is super belangrijk. Hier zijn boeken vol over geschreven. Door te ontbijten start je de “motoren”  in je lichaam en breng je je lichaam in de overdag-modus. Ik was nooit echt een ontbijter, maar heb mijzelf dit echt aangeleerd.

3. Eet en drink voldoende; Eigenlijk een tip, die altijd van belang is in welk seizoen je ook zit. Elk seizoen heeft je lichaam behoefte aan voldoende eten en drinken met goede supplementen. Veel vitamines D en B12 zijn gebruikelijk tijdens de winter. Ga er niet vanuit dat je na het innemen van deze vitamines kunt blijven zitten en wachten tot alles verdwijnt, je moet zelf ook de dingen blijven doen. Probeer tevens vaste eettijden vast te stellen en gezond te eten. Door een winterdip en het ongelukkigere gevoel kun je op rare tijden gaan eten. Comfort food gebruiken veel mensen om zich gelukkiger te gevoelen. Probeer dit te vermijden!

4. Ga naar buiten; De hele dag binnen zitten met de verwarming op standje sambal en licht aan gaat je echt niet helpen om van je winterdip af te komen. Licht van buiten is ontzettend goed voor je lichaam en beter dan kunstmatig licht van lampen. Dus ga lekker naar buiten, ook als het bewolkt is of een beetje regent. Ga een eindje wandelen, fietsen of iets anders wat je prettig vindt en snuif die frisse lucht op en geniet van het licht buiten. Vaak als je dan weer binnen komt ben je toch wel blij dat je even lekker een frisse neus hebt gehaald.

5. Sport en beweeg; Een wondermiddel! Van sporten maak je endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd en dat is wat we willen. Tijdens het sporten kun je alle frustraties er uit gooien, je mindset resetten en alles even vergeten. Regelmatig sporten zorgt dat je lichaam actief blijft, gezond is en dat je beter in je vel zit. Dit is voor mij misschien wel DE reden geweest dat ik beter met de winter om kan gaan. Ik voel me goed en m’n gedachten zijn meer bij hoe ik er deze zomer bij loop als ik zo door sport en hoe goed het mij laat voelen, dan wanneer die ellendige winter voorbij is met de kou, gladheid en alles wat er bij komt.

Hopelijk helpen deze tips en probeer toch nog een beetje te genieten van de laatste eindjes van de winter! Want het heeft ook zo z’n prachtige momenten!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s