Mijn “Weg naar een gezonde levensstijl”

Goedemorgen bloglezers,

Zaterdag 2 mei alweer. De tijd vliegt echt voorbij. En dit keer een hele andere blog dan een lekker recept, namelijk het gezonde-levensstijl-verhaal achter deze blogger! Ik vond het wel een keer tijd om naast de recepten, mijn verhaal wat uitgebreider te delen dan in “Over HealthylifeLisan” en op m’n Instagram.

 Het is alweer ruim 2 jaar geleden dat ik mij meer ben gaan interesseren in een gezonde levensstijl. Waarom? Dat antwoord is voor mij uitgebreid, maar simpel. Ik heb tijdens mijn studententijd bijzonder goed genoten van alle versnaperingen, zowel als in eten en drinken. Ik ging twee tot drie keer per week stappen en m’n 8 uurtjes slaap? Daar kwam ik ook niet altijd aan. En waarom ook niet? Tijdens je studententijd moet je genieten, en ik ben ook heel erg blij dat ik dat gedaan heb! Ik woonde goedkoop in een studentenhuis, had veel leuke studiegenoten om mij heen en daardoor ook veel gezellige etentjes en borrels.

Maar ik merkte toch tijdens deze tijd dat je je lichaam goed moet verzorgen en de tijd moet geven om te herstellen. Ik was wel een flink aantal kg’s aangekomen sinds ik gestopt was met actief tennissen. Ik tenniste voordat ik ging studeren zeker 4 keer in de week, dus toen ik van 4 keer naar 0 keer ben gegaan zag ik na een aantal jaartjes toch wel wat verschil.

Daarnaast kreeg ik rond mn 20e heel erg last van m’n darmen. In het begin was dit nog sporadisch, af en toe een flinke kramp, maar daar trok ik mij niet veel van aan. Gewoon doorgaan! Je leeft maar één keer! Maar na 6 maanden besloot ik toch maar naar de dokter te gaan. Verschillende scenario’s spookten door m’n hoofd…Kan ik niet tegen een bepaald soort voedsel? Heb ik een ernstige darmaandoening? Moet ik een onderzoek laten doen? De laatste vraag was in ieder geval JA! Anyways, uit het onderzoek kwam niet veel naar voren en de dokter stuurde mij naar huis met het antwoord “Let op wat je eet en probeer wat meer vitamines binnen te krijgen”.

Prima! Zo gezegd, zo gedaan, maar m’n darmproblemen werden niet minder. Juist zelfs erger. Dus ik besloot na nog eens een half jaar terug te gaan voor een nieuw onderzoek en een bloedtest.

Hier kwam gelukkig wel uit dat er wat waardes hoger waren! En de conclusie was dat mijn darmen hoog gevoelig waren voor bepaalde dingen die ik at. Kortom een “Chronische spastische darmaandoening”.

En wat betekent dat nu? Ten eerste dat ik er niet meer vanaf kom en dat ik goed op moet letten met wat ik eet en drink. Ik kon destijds met een diëtiste in gesprek over wat ik wel en niet kon eten, maar dat heb ik afgeslagen. Het kwam er op neer dat ik moest uitzoeken wat ik wel en niet kan hebben! Zo moet ik momenteel uitkijken met alcohol, light dranken (i.v.m. aspertaam), pittig en te gekruid eten, pasta’s, koffie, thee, mousse, ui, vreemd eten, etc. etc. Light dranken en pittig eten probeer ik eigenlijk helemaal niet te gebruiken, omdat ik hier in het verleden ontzettend veel last van heb gekregen en het is het mij gewoon simpelweg niet meer waard! Het pittige eten mis ik af en toe wel enorm. Zo lekker, maar ik heb geleerd om naar m’n lichaam te luisteren en gelukkig houden hier veel mensen rekening mee.

En hoe gaat het nu? Super goed! Ik heb 2 jaar geleden besloten dat ik niet alleen een goede balans wil vinden tussen fulltimewerk en privé, maar ook gezonder wil gaan leven! Zo ben ik inmiddels al ruim 10 maand 7 kg kwijt. Dit betekende meer sporten en bewegen en gezonder eten. Ik kreeg rond de zomerperiode alleen een kleine terugval. Ik ging minder sporten, meer chillen in het park, leuke etentjes, BBQ’s en festivals bezoeken, maar probeerde het allemaal zo goed mogelijk op te pakken in de periodes er tussen. En sinds januari 2015 is het roer qua sporten en gezond eten helemaal om.

Ik doe 2 keer in de week bodypump en daarnaast nog 1 keer zelf trainen met een fitness buddy van mij. Heerlijk! Het is echt mijn uitlaatklep geworden, mijn manier van afreageren en m’n mindset weer goed krijgen. Daarnaast probeer ik elke dag zo gezond mogelijk te eten en probeer ik regelmatig, vooral in het weekend, nieuwe recepten uit! Ik merk dat ik meer leer over gezond eten, het eten zelf en wat elk voedsel met je lichaam doet. En dat merk ik ook aan m’n darmaandoening. Ik heb er wel dagelijks last van, maar ernstige krampen heb ik denk ik al ruim 2 tot 3 maand niet gehad. Happy me! Ik word ook creatiever met koken en begin steeds vaker m’n eigen recepten te maken en te fotograferen (een andere passie, die ik mooi toe kan passen)…Echt een FAN-TAS-TISCH gevoel! En het leukste is, dat ik veel lieve volgers heb op Instagram en op m’n blog, die ik blijkbaar inspireer. Ik heb inmiddels zoveel lieve berichten gekregen en dat houdt mij ook gemotiveerd en zorgt dat ik doorga.

Ik ben er nog lang niet! Ik heb nog zoveel ideeën in m’n hoofd voor recepten, die ik wil maken en ik ben ook benieuwd waar ik over een paar maand sta zowel fysiek en mentaal. Zoals ik altijd zeg “Follow your dreams, your heart and be the best version of yourself”. Want je moet in ieder geval met één iemand in je leven door en dat ben jijzelf! Ik heb in het verleden altijd voor anderen gekozen en mijzelf volledig weggecijferd en dat doe ik niet meer. Hoewel het nog steeds vreemd voelt om een keer voor mijzelf te kiezen, voelt het uiteindelijk heel fijn en goed!

Lieve bloglezers, START! Start met het waarmaken van je doelen, van je dromen, van een betere en wijzere versie van jezelf. Want elke stap is er één, hoe klein deze ook is. En geef niet op, want achter jou hindernissen maak je je dromen waar!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s