Verminder voedselverspilling

Naast de fysieke en sportieve doelstelling om te trainen voor de 5km ga ik ook een doelstelling stellen in mijn gezonde levensstijl. Ik ga mijn voedselverspilling verminderen! Een nieuw maatschappelijk verantwoord puntje in mijn eigen levensstijl!

Voedselverspilling sta je misschien niet altijd bij stil, maar is zeker wel een belangrijk punt waar wij als wereld, land en als mens beter mee moeten leren omgaan. We gooien zo makkelijk voedsel weg. Vaak wordt er niet eens bij nagedacht, wordt het de container in gegooid en kijken we er niet meer naar om. En wat er per persoon over een heel jaar weggegooid wordt, is iets wat de gemiddelde mens al helemaal niet weet. Ik weet ook niet wat ik per jaar weggooi, maar ik weet wel dat het te veel is en dat ik dit zeker kan verminderen. Voedselverspilling verminderen is maatschappelijk verantwoord ondernemen, niet alleen in je eigen levensstijl, maar ook in je (in)directe omgeving!

Voedselverspilling is letterlijk gezien gewoon geld weggooien. Eigenlijk kun je net zo goed het voedsel niet kopen en het geld op straat smijten, want je kijkt er uiteindelijk toch niet naar om. Of toch wel? En laten wij ons weggegooide geld nou juist goed kunnen gebruiken. We voeren niet voor niets gesprekken over ons salaris.

Naast dat voedselverspilling gelijk staat aan geldverspilling zijn er meerdere redenen dat ik hier meer op ga letten.

 • Voedsel wat over de datum is had ik net zo goed iets eerder weg kunnen geven aan de minder bedeelden.
 • Ik wil voedsel beter en eerlijker gaan gebruiken, waardoor ik optimaal gebruik maak van het product.
 • Bij voedselverspilling niet alleen denken aan producten, die over de datum zijn of bedorven, maar ook aan producten, waar normaal een klein deel van gebruikt wordt.

Ik zag een Tweet van “Het Voedingscentrum” dat je nu zelf via de tool “Mijn stap naar minder voedsel verspillen” je aanpak kunt bepalen en kunt starten met minder voedsel verspillen.

Bij deze tool kun je bij 3 categorieën een optie kiezen waar je je op gaat focussen. Onderstaand die van mij:

 • Als ik boodschappen ga doen: Gebruik een boodschappenlijstje, check je koelkast en/of vriezer
 • Als ik ga koken: Bekijk ik eerst welke producten snel op moeten, dan bewaar ik wat overblijft om de volgende dag mee te koken
 • Als ik eten bewaar: Als de TGT-datum bereikt is, bereid ik het vast of vries ik het in
 • Aantal boodschappen aanpassen aan aantal dagen dat ik thuis eet. Ik koop vaak voor een week boodschappen, terwijl ik soms maar twee dagen thuis eet. Je raadt het al! Veel verse producten en zuivel kunnen dan in één keer door van koelkast naar prullenbak. Dag eten! Dag zuurverdiende geld!

Ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog, samen met mij de stap willen zetten naar minder voedselverspilling en dat we er bewuster mee omgaan. En die opgespaarde centen kunnen we dan voor iets leuks gebruiken.


2 reacties op ‘Verminder voedselverspilling

  1. Klopt, die datum zegt niet alles! Al let ik er zelf nog wel op bij zuivel en vlees, daar vind ik over de datum heengaan te risicovol. Maar vlees vries ik in, dat scheelt al heel veel!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s