Op weg naar de 5 kilometer (week 3)

Goedemorgen!

Week 3 van het trainen voor de 5 kilometer zit er alweer op en ik ben best wel een beetje trots! Ik heb namelijk 3x mijn afstand-tijd verhouding verbeterd, zonder het gevoel te hebben dat ik te snel ga of het hardlopen niet lekker vindt. In deze blog wat hardloop tips van deze beginner, die mij heel erg helpen en mijn trainingsplan voor a.s. week.

Heerlijk om vooruitgang te boeken en dit ook daadwerkelijk te merken. Dat motiveert enorm voor aankomende week! Wat mij echt helpt buiten de trainingslessen, in de vorm van duurlopen en intervallen, is fijne muziek, een fijne looppas en het vooruit kijken. Ik was iemand, die normaal met hardlopen snel naar de grond kreeg waardoor je toch het gevoel hebt dat je minder snel vooruit komt. Ook is dit veel slechter voor je hardloop houding en hou je het minder lang vol. Daarnaast heb ik besloten een beetje afwisseling te houden in de hardlooproutes, die ik doe.

Ik deed de afgelopen 2 weken altijd het rondje bij hetzelfde park, maar besloot de laatste training gister ergens anders te doen. Waarom? Nou, omdat ik bij het park waar ik altijd loop precies weet wanneer ik ongeveer op de kilometer zit en wanneer ik op de twee kilometer zit. Ik wil dit eigenlijk helemaal niet weten. Tenminste niet van tevoren, want dan krijg je toch een soort “verlangen” er naar en zet het misschien ook wel onnodig druk op je, omdat je sneller wil lopen dan de keer er voor. Het mag wel een beetje een verrassing blijven wanneer ik op de kilometer zit en bovendien is die afwisseling ook nog leuk! Een keer een beetje een nieuwe omgeving, hoewel ik Enschede super goed ken. Zet mij in NZ neer en ik ga het liefst elke dag hardlopen denk ik.

Dus dat zijn zeker twee belangrijke punten voor mij: Vooruit kijken bij het lopen en afwisseling in zowel de loop omgeving als muziek. Daarnaast vind ik het weer ook wel meespelen. Gister was het mega benauwd en hoewel ik mijzelf wel ruim verbeterd heb vond ik het niet super relaxt. Een ochtend of avond met een fris windje is wel heel fijn, maar hé…6 september bepaal ik ook niet door wat voor weer ik loop. Ik probeer dus met alle omstandigheden om te gaan.

Ik had al een paar keer aangegeven dat ik mijzelf deze week 3 keer verbeterd heb:

 • Zondag 7 juni liep ik 3,49 km in 26.25 minuten.
 • Woensdag 10 juni liep ik 3,62 km in 27.11 minuten
 • Zaterdag 13 juni liep ik 3,63 km in 25.48 minuten

Ik ben dus best trots op mijzelf. Ruim 2 minuten vooruit gegaan voor dezelfde afstand en dat in benauwd weer! Aankomende week ga ik waarschijnlijk naar een hardloopwinkel om goede schoenen aan te schaffen en dan gaat het hopelijk nog beter. Want goede schoenen zijn echt van belang! Ik heb zelf een knie blessure gehad en het blijft toch in mijn achterhoofd hangen dat er zomaar wat kan misgaan, waardoor ik straks misschien niet eens meer fatsoenlijk kan lopen en sporten.

Mijn trainingsschema voor a.s. week:

 • Zondag (vandaag) — rustdag
 • Maandag — kan ik helaas niet
 • Dinsdag — Bodypump
 • Woensdag — Hardlopen
 • Donderdag — Rustdag (denk ik)
 • Vrijdag — Hardlopen
 • Zaterdag — Kracht
 • Zondag — Hardlopen

Ik baal wel een beetje, want normaal is maandag mijn hardloopdag, maar ik heb helaas al wat in de planning staan. Maar goed, even kijken hoe het allemaal gaat lopen. Het belangrijkste is dat je doorgaat en je aan de planning houdt en dat komt zeker wel goed. Mijn weken zijn bijzonder druk en het enige wat daarin helpt nu is een strakke sport planning, want anders ga ik zo andere dingen plannen en dat mag ik niet meer doen van mijzelf!

Dus lieve sportieve mensen en hardlopers. Mocht je een beginner, groentje zijn op hardloopgebied en vind je het zwaar en moeilijk. Geef dan vooral niet op! Maak gebruik van trainingsschema’s of hardloopclinics met groepen, gebruik goede schoenen, loop op verschillende locaties en met verschillende muziek en kijk vooruit! Mocht dit allemaal niet goed genoeg helpen? Hou dan bij hoe je wekelijks loopt, want progressie, ga je zeker zien en dat motiveert alleen maar. Succes aankomende week. Ik ben benieuwd hoe week 4 mij af gaat!

Benieuwd naar één van mijn andere hardloopblogs? Bekijk de categorie: Over mij, Sporten, Hardlopen, Workout of Gezonde Levensstijl!


Een reactie op “Op weg naar de 5 kilometer (week 3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s