Op zoek naar een nieuwe baan

Vandaag even een blog van een heel ander formaat. Een hele serieuze blog, maar wel met een situatie waar ik (en veel anderen) zich op dit moment in bevinden.

Je contract wordt niet verlengd of je krijgt geen vast contract, wat nu? Dit is het schuitje waar ik nu in zit! Had ik het zien aankomen? Laat ik het zo zeggen; Ik heb er rekening mee gehouden dat ik dit nieuws kon krijgen en was mijn blauwe ogen al aan het open houden en aan het rondkijken. Maar als je daadwerkelijk dit nieuws krijgt, valt het toch een stuk rauwer op je dak dan je denkt. Je houdt toch altijd hoop op het positieve. Daarnaast is het misschien een klein plusje dat je door dit nieuws ineens duidelijkheid hebt en de twijfels kunt loslaten. Hoewel dat heel prettig is, krijg je ineens een hele bult met andere punten en onzekerheden, die je moet uitzoeken en regelen.

Niet echt iets waar je om staat te springen, maar helaas wel wat moet gebeuren. Want als je de gevolgen van het-niet-hebben-van-een-baan niet onder ogen wilt zien kan het heel negatief uitpakken.

Over die gevolgen denk ik in ieder geval wel na. En dat is geen doem denken, maar het hele proces in kaart brengen en daar een goed sollicitatieplan voor opbouwen. Ik wil niet alles verliezen wat ik de afgelopen twee jaar heb opgebouwd. Waar ik zo ontzettend hard voor gewerkt heb. De WW is namelijk ook niet alles en daar wil je eigenlijk niet eens in komen, laat staan heel lang gebruik van maken. Daarnaast is het best eng als je na twee jaar met bijna geen beweging op jou arbeidsmarkt er ineens weer vol in wordt gezet. Er is zoveel veranderd, zoveel nieuws en keus, en eigenlijk totaal buiten je comfortzone. Waar moet je eigenlijk beginnen bij het solliciteren naar een nieuwe baan? Er komt echt zoveel bij kijken, meer dan je misschien in eerste instantie denkt.

Toen je nog een baan had wist je wat je op een dag moest verwachten en wat je van de mensen om je heen kon verwachten en nu weet je niet waar je terecht gaat komen. Best spannend. En hoewel het zonder baan zitten echt een hele vervelende situatie is, probeer ik het zo positief mogelijk te bekijken. Namelijk als leerproces en ontwikkelingsproces voor mijzelf! Het is namelijk wel iets waar je ontzettend veel van kan leren, waar je leert vallen, opstaan en weer doorgaan. Belangrijkste is dat je positief blijft gedurende dit proces, want als je dat hebt zien anderen dat ook en straal je dat uit.

Daarnaast is dit toch écht een goed moment om na te gaan denken, of eigenlijk wordt je gedwongen er over na te denken, wat je wil met je leven. Wat maakt jou gelukkig en hoe wil je dit bereiken? Welke banen vind je leuk? En is er veel aanbod in dit soort banen in jou regio, of moet je breder gaan zoeken? Heb je te weinig ervaring, of is dit iets wat je constant hoort? Weleens aan een cursus gedacht, waar je een diploma voor krijgt? Altijd het proberen waard! Je brengt jezelf kennis bij en als je laat zien dat je er een diploma voor hebt is dit wel een positief punt voor bedrijven en je CV. Je bent bereid in jezelf te investeren en je volledig in te zetten voor de functie, waar je ambities liggen. Of misschien kun je met een hobby; met bijvoorbeeld een blog, fotografie of het bouwen van meubels etc., ervaring op doen en hier een soort portfolio van maken en dit misschien bij je toekomstige werkgever laten zien. Het wordt in ieder geval sterk gewaardeerd in het bedrijfsleven.

Het is belangrijk om een plan van aanpak te maken voor het sollicitatie proces. Dit hoeft niet super uitgebreid, maar biedt wel overzicht. Solliciteren kan lang duren en gaat vaak gepaard met veel emoties. Door de rode draad op papier te zetten en dit aan te vullen met ervaringen uit gesprekken, brieven en je CV, kun je de focus goed behouden.  Je hebt al genoeg aan je hoofd, dus maak het jezelf niet te moeilijk. Waar kun je o.a. aan denken bij dit plan van aanpak?

  • Wat wil ik voor functie en wat wil ik in een functie?
  • Welke bedrijven zijn er in de regio?
  • Ben ik bereid buiten deze regio te gaan werken, als dat nodig is?
  • Welke vacature sites zijn er? Schrijf je in en vraag een job alert aan!
  • Welke bureaus zijn er? Schrijf je in en vraag een job alert aan!
  • Maak je CV in orde. Na een aantal jaren werken, moet je hier echt even tijd aan besteden. Zet je CV bijvoorbeeld in een nieuwe template na het updaten van je gegevens. En zorg dat het overzichtelijk is en makkelijk leesbaar.
  • Baseer je CV op de functies, die jij wil aantrekken. En dit zonder te liegen, want dan val je uiteindelijk toch wel door de mand.
  • Stel een goede basis brief op. Begin met een krachtige openingszin(nen), want dit triggert bedrijven om verder te lezen. Daarnaast kun je de basis brief makkelijk aanpassen op elke vacature, waar je op wil reageren.
  • Reageer op vacatures en stuur open sollicitaties. En don’t be too picky! Je wil natuurlijk een baan, waarin je je ambities kunt vervullen. Maar als dat heel lang duurt  is het echt niet verkeerd om breder te zoeken. En wie weet is dat wel de functie, waar je voor altijd wil blijven zitten.
  • Heb een flinke dosis geduld en geef niet op! Dit proces, gaat vaak langzamer dan je lief is en stelt je als persoon flink op de proef. Afwijzingen zijn hard, heel hard, en ik weet dat je daardoor een flinke baaldag kan krijgen. Maar probeer het op een gegeven moment van je af te zetten, de leermomenten er uit te pakken en door te gaan.

Het is niet onverstandig om je in te lezen over de WW. Het is best complex ben ik achter gekomen en de situatie verandert ook nog eens per 1 juli. De website van UWV geeft veel informatie, maar ik heb zelf besloten nog een gesprek te plannen om meer duidelijkheid te krijgen. Ik wil het gewoon goed geregeld hebben als dat nodig is en weten waar ik aan toe ben.

Ik heb besloten om hier een blog over te schrijven. Onder andere voor mijzelf als een soort plan van aanpak. Maar ook voor anderen, die in dezelfde situatie terecht gaan komen of zitten en niet zo goed weten wat ze moeten. Solliciteren is op dit moment nog steeds niet makkelijk en als je twee jaar fulltime gewerkt hebt, ben je niet helemaal meer thuis (of helemaal niet thuis) in wat er speelt op de arbeidsmarkt. Als je dit nieuws krijgt, zijn er zoveel dingen waar je over gaat nadenken. Dat merk ik heel erg aan mijzelf. Ik ben iemand, die dat niet wil wegwuiven of wil weg stoppen. Ik ben iemand die dit wil uitzoeken en wil aanpakken! Ik wil alles uit het leven halen, alles uit mijn baan halen en ook alles kunnen geven in een baan en vind het dan ook belangrijk om iets te doen wat bij mij past. Daarnaast helpt het mij heel erg om te schrijven en dingen op papier te zetten. Dit geeft mij meer rust in mijn hoofd, want zoals ik al zei kost deze situatie veel energie en denkwerk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s