Bietentagliatelle met groene pesto en geitenkaas

WEEKEND! En dat betekent lekker genieten, lekker eten en tot rust komen. En om jullie misschien wat maaltijd inspiratie te geven volgt hier een heerlijk nieuw recept van de Bietentagliatelle met groene pesto en geitenkaas.

Bietenpasta wou ik al een paar dagen maken, naar aanleiding van het recept wat in de laatste Allerhande staat van augustus 2015. Gisteren ging ik lekker naar een vriendinnetje toe in Eibergen en we zouden samen gaan koken. Dus besloten we o.a. de bietentagliatelle te maken. Uiteindelijk werd het zelfs een gezonde drie gangen maaltijd.

Bietentagliatelle is een goed vullend gerecht, waarmee je zeker de avond door gaat komen! En de roze rode kleur van de tagliatelle geeft het gerecht iets unieks, omdat het niet op de normale pasta kleuren lijkt. Bijna alles voor dit recept is zelfgemaakt. Van de tagliatelle tot aan de groene pesto. Het onderstaande recept is voor 4 personen:

Ingrediënten voor de tagliatelle

 • 200 gram speltmeel (Allerhande geeft bloem aan; ik raad wel aan om bloem te gebruiken omdat dit fijner is)
 • 3 el bietensap
 • 2 el olijfolie extra vierge
 • 3 eidooiers
 • 2 kleine hele eieren
 • snufje zout
 • peper

(Indien het te nat blijft doe er dan wat meel of bloem bij tot je een goed deeg krijgt)

Ingrediënten voor de groene pesto

 • 150 gram spinazie
 • handjevol pistachenoten (geroosterd)
 • 2 blokjes (1cm bij 4 cm) geitenkaas licht belegen
 • snufje zout
 • peper
 • sap van een halve citroen
 • scheut olie extra vierge

Verdere ingrediënten

 • 1 rolletje geitenkaas stukjes met honing (zachte kaas)
 • half bakje pijnboompitjes (geroosterd)
 • pistache noten voor de garnering
 • gekookte bietjes in schijven gesneden (dit hebben wij nu niet gedaan, maar we misten de bietensmaak een beetje)

Stap 1 (Bereiding tagliatelle volgens recept Allerhande)

Splits 3 eieren. Doe de dooiers in een grote bak en het eiwit wordt niet gebruikt. Mocht je het eiwit wel eten bij gerechten bewaar dit dan. Doe de laatste twee kleine eieren er in zn geheel bij, voeg de bietensap toe, 1 el olijfolie, het zout en de meel of bloem. Maak in de keukenmachine, met de handmixer of met je handen een goed deeg. Is het te nat? Voeg dan wat extra meel of bloem toe.

Zelf vind ik het prettigst om het deeg met mijn handen te kneden, omdat ik dan ook goed de textuur voel van het deeg.

Stap 2 (Bereiding tagliatelle)

Kneed de deegbal goed door en laat het 2 uur rijzen in vershoudfolie. Het moet in ieder geval warm en soepel blijven en niet hard op de bovenkant, omdat we er nog tagliatelle van moeten maken.

Stap 3 (Bereiding pesto)

Doe de pistache noten en spinazie en een beetje olie in een blender of een middelmatige stand en blend dit tot een goede groffe mix. Voeg vervolgens de geitenkaas toe (gesneden) en peper, zout en citroensap en blend op een fijnere stand tot een fijne mix. Proef daarna even. Mis je iets, doe er dan meer peper, zout, citroensap of olie bij. Zet de pesto even op zij.

Stap 4 (Bereiding tagliatelle)

Verdeel het deeg in 3 of 4 stukken en rol dit goed uit met een roller tot 2 mm dik deeg. Indien je een pasta maak apparaat hebt kun je dit natuurlijk ook gebruiken. Als het deeg dun genoeg is laat het dan nog even rusten voor 10 minuten.

Stap 5 (Bereiding tagliatelle)

Na deze 10 minuten ligt bestuiven met bloem en losjes oprollen. Snij vervolgens met een scherp mes stukjes van 1 cm af en rol het voorzichtig los met je handen en doe dit in een kom. Ga zo door tot al het deeg gerold en gesneden is in tagliatelle slierten. Gebruik meerdere kommetjes waar je de rauwe tagliatelle in kunt doen, want anders breekt het zo snel en dat zou jammer zijn.

Stap 6 (Bereiding tagliatelle)

Breng een pan met ruim water aan de kook en doe hier de tagliatelle slierten in. Laat dit koken tussen de 3 tot 5 minuten en proef in de tussentijd of het gaar is. Als het gaar is giet het dan goed af.

Stap 7 (Bereiding bord)

Doe wat tagliatelle op het bord met een schep groene pesto er bovenop. Kruimel wat geitenkaas met honing er overheen en geroosterde pijnboompitten en pistache noten.

Wij kwamen er gister achter dat we toch de bietensmaak een beetje misten. De volgende keer als ik dit maak, zal ik dan ook aanraden om er gekookte bietenstukjes bij te doen. Dit heb ik wel meegenomen in het recept. Kook de bietjes volgens bereidingswijze en snij dit in dunne schijven of blokjes van 1 cm bij 1cm. Dit laat het gerecht iets meer opleven.

Eet smakelijk, wij hebben namelijk ontzettend genoten van dit gerecht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s