Review Tamron 70-300 mm

13256029_10207828659367677_5112645666569744993_n

Ruim 4 jaar ben ik al trotse bezitster van de Canon 1100D met een basis lens. Hiermee red ik het over het algemeen aardig als ik mijn camera meeneem met een dagje weg of weekendje weg. Ook op vakantie is een basis lens prima om bij je te hebben, maar ik loop toch meerdere keren tegen een zelfde probleem aan. Ik probeer iets goed op de foto te krijgen, maar tot mijn spijt kan ik niet ver genoeg zoomen! Ik heb mijzelf er op betrapt dat ik mij hier dan best aan kan irriteren met de gedachten…Had ik maar… en Met een zoomlens…

Maar ja, lenzen zijn over het algemeen vrij duur! Al meerdere keren heb ik vol bewondering in o.a. de Mediamarkt en het belastingvrije gedeelte op de luchthaven voor de lenzen gestaan, wegdromend bij wat voor foto’s ik er mee kon maken. Helaas, lagen de prijzen op dat moment nou niet bepaald in mijn budget en had ik andere prioriteiten.

1,5 week terug liep ik door de Mediamarkt voor eigenlijk alleen een nieuwe USB-kabel en zag ik dat de lenzen best wel goedkoop waren. Er bleek ook een aanbieding te zijn, dus dat was ook heel gunstig. Na wat twijfel of ik het nu wel of niet moest doen, besloot ik de knoop door te hakken en mijn smekende zelf te verwennen met de Tamron AF70-300 mm F/4-5.6 met macro functie 1:2. Hier kreeg ik een prachtige zonnekap bij, wat goed van pas komt bij het fotograferen. Ideaal voor mijn vakantie naar Canada straks. Uiteindelijk ben ik de winkel uitgelopen met een nieuwe lens, kabel en 32 GB geheugenkaart en had ik helemaal zin om de nieuwe lens uit te proberen.

Hieronder wat specificaties van deze lens:

  • Brandpuntafstand   70-300mm
  • Maximale lensopening F/4-5.6
  • Maximale scherpstelafstand 1,5 m en 0,95 op macro functie (300 mm)
  • Maximale vergrotingsverhouding 1:3,9 en 1:2 op macro functie (300 mm)
  • Filterdiameter is 62 mm
  • Lengte is 116,5 mm
  • Gewicht is 458 gram

Zelf ben ik super tevreden en in de wolken van de zoomkwaliteit van deze lens. Daarnaast zijn de kleuren, kwaliteit en scherpte van de foto’s erg goed, ook na het inzoomen. Ik moest wel wennen aan de zwaarte van de lens en de afstand waarop ik kon scherpstellen. Normaal kan ik vrij snel schieten vanuit de hand, maar met deze lens heb ik toch een goede stevige houding nodig waarbij mijn handen niet teveel kunnen trillen. Ik raad dan ook aan om een langere sluitertijd met behulp van een statief te doen of een goede basisondergrond waar de camera op kan staan. De zoomfunctie is ideaal voor het inzoomen op landschapfoto’s, dieren, en veel andere gebieden en het is zeker een goede aanvulling naast je basis lens of andere lens waarbij je niet voldoende zoomfunctie hebt. Het scherpstellen zelf duurt wel even, zeker als je net op het randje zit van 1,5 m scherpstelafstand, maar dat went wel.

Daarnaast heb ik uiteraard de macro functie getest, waarbij de scherpstelafstand geen 1,5 meter is maar 0,95 meter. De macro functie is op zich een leuke toevoeging. Deze functie kun je activeren tussen de 180-300 mm. Ik raad je bij de macro functie wel aan om een statief te gebruiken of een goede stevige en rechte ondergrond voor de camera! Vanuit de hand is het verrekte lastig om de foto’s goed scherp te krijgen haha. Zelf vind ik dat je van de macro functie niet teveel moet verwachten. Het is een toevoeging om een beetje het macro gevoel te krijgen, maar voor echt hele goede macro foto’s raad ik zeker een macro lens aan. Deze lens staat zelf ook nog in mijn lijstje!!! Je haalt met deze functie het voorwerp wel een heel stuk naar voren, maar bij bijvoorbeeld vliegen en andere insecten kun je niet zodanig inzoomen dat je heel goed de ogen kan zien of andere gelaatsuitdrukkingen op het koppie. Daarnaast vind ik de scherpstelafstand voor deze macro functie erg groot.

Nogmaals is dit een hele goede aanvulling als lens! De zoom is erg goed en de foto’s zijn van goede kwaliteit en scherpte met mooie kleuren.Wat betreft de macro functie, leuk extra’tje, maar voor echt goede macro foto’s raad ik een macro lens aan!

Ik ga in ieder geval maximaal genieten met deze lens in Canada deze zomer en ben benieuwd naar alle foto’s. Veel fotografeer plezier!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s