Test weekmenuplan

img_20170107_173408

Vorige week ben ik begonnen met een test menuplan voor een week! En dit is mij echt heel erg goed bevallen. Het plan start voor mij op zaterdag, omdat ik dan de boodschappen haal en eindigt op vrijdag. Ik heb besloten om hier een test voor te doen voor mijzelf, omdat ik normaal gesproken wel ideeën had voor avondeten, maar daar dan uiteindelijk geen zin in had en vervolgens naar de supermarkt ging om iets anders te halen. Of ik ging later mijn bed uit, waardoor ik geen tijd meer had om fatsoenlijk te ontbijten. Ook greep ik sneller naar ongezondere producten en dit wil ik meer controleren of in ieder geval bewuster mee omgaan.

Natuurlijk zit er wel een nadeel aan het opstellen van een menuplan, namelijk je plant voor de hele week al in! Veel mensen weten nog niet wat ze over 4 of 5 dagen willen en gaan eten en dat kan het natuurlijk lastiger maken. Ik probeer hier wel flexibel in te zijn! Mocht ik onverwachts buiten de deur eten, dan ga ik daar natuurlijk gewoon van genieten en kunnen de maaltijden die op de planning stonden gewoon een dagje opgeschoven worden bijvoorbeeld.

Even voor de duidelijkheid…ik volg geen dieet en daar is dit weekplan ook zeker niet voor bedoelt. Ik eet dus gewoon waar ik zin in heb. Waarom heb ik dan toch voor een weekmenuplan gekozen? Hieronder lees je 4 van mijn redenen!

Bewustwording
Niet alleen op het gebied van wat ik allemaal in mijn mond stop, maar ook bewust met ingrediënten omgaan en de kosten. Zo heb ik bijvoorbeeld afgelopen week gevulde witte kool rolletjes gemaakt. Hiervoor heb ik niet de hele kool gebruikt! Ik heb dus later in de week nog een maaltijd ingepland waar de witte kool in terug komt. Normaal gesproken was bij mij de kans heel groot dat ik uiteindelijk de kool weg had gegooid en eten weggooien is voedselverspilling, geldverspilling en onwijs zonde.

Variatie
Op de planning kan ik variëren in het eten. Zo heb ik s’ochtends verschillende muesli bowls gegeten met verschillende toppings, had ik in de middag altijd brood op de planning met verschillend beleg en kwam er tijdens het avondeten in de afgelopen week vegetarische maaltijden, visgerechten en gerechten met vlees voorbij! Maar ook bij snacks stond het ‘handje noten’ vermeld, 2 stuks fruit en voldoende water.

Normaal gesproken eet ik heel weinig vis, terwijl ik dol ben op zalm en kabeljauw en deze ingrediënten ook in veel soorten maaltijden passen. Van salades tot Aziatische gerechten! Maar ook de pasta’s wissel ik nu wat meer uit voor bijvoorbeeld meergranen- of notenrijst en voor couscous of tarly!

skin-healthy-food

Minder gegrijp naar (ongezonde) snacks
Ik merk nu al dat dit een hele goede reden voor mij is! Omdat ik normaal gesproken minder bewust bezig was met wat ik op een dag ging eten, was ik soms sneller geneigd om te grijpen naar veel snacks en vaak waren deze nog ongezond ook. Niet zo gek dat ik ondanks het vele bewegen en sporten niets af viel. Sterker nog de afgelopen maanden ben ik alleen maar aangekomen! Maar het grijpen naar teveel snacks behoort nu tot de verleden tijd en ik ben benieuwd wat dit doet voor mijn gewicht en de broeken die ik aan trek.

Boodschappenlijstje ready to go
Door alle maaltijden in te plannen per week, kan ik mij helemaal richten op het samenstellen van het boodschappenlijstje! Ik heb direct overzicht door de maaltijden in welke ingrediënten ik nodig heb en kan hierdoor heel bewust omgaan met de kosten hiervan. Ideaal als je het mij vraagt, want de maandelijkse kosten van mijn boodschappen was zeker een puntje waar ik nog op kon besparen of waar ik beter van kon inkopen.

Vandaag (zaterdag 14 januari) heb ik de boodschappen gedaan voor de maaltijden van afgelopen week en ik ben door de supermarkt heengelopen zonder ook maar iets te pakken wat niet op mijn lijstje stond! Stick to the plan…! Wat ben ik hier enorm blij mee, dat ik niet meer zo gevoelig ben voor het pakken van ingrediënten die ik eigenlijk niet nodig heb.

De test weekplan is mij dus heel goed bevallen, dus de 2e planning hangt inmiddels in de keuken. Kortom, weer een week genieten van heerlijke maaltijden met voldoende fruit en water. Wat zijn jullie maatregelen om gebalanceerde voedingsgewoontes vast te houden? Ik ben benieuwd!

IMG_20160403_131614
Fruitbowls are the best!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s