Mijn vijf favoriete fotobewerkingsapps

Mijn vijf favoriete fotobewerkingsapps - Healthylivinglisan

Als blogger en fanatieke content creator ben ik natuurlijk altijd bezig met mijn foodfoto’s, reisfoto’s, sportfoto’s en blogs zo mooi mogelijk te presenteren! Hier herkennen de bloggers, story tellers, content creators, fotografen en bovenal creatieve duizendpoten zich vast en zeker in. Iedereen weet inmiddels wel dat ik hiervoor het liefst mijn spiegelreflexcamera gebruik met diverse lenzen, maar wisten jullie ook dat ik regelmatig foto’s, collages en teksten bewerk met apps op mijn mobiel? Ik heb zelf al ontzettend veel verschillende foto- en fotobewerkingsapps getest en heb op dit moment vijf favorieten, die ik naast het bewerken via Instagram regelmatig en zelfs dagelijks gebruik. In deze blog vertel ik jullie over mijn vijf favorieten en leg ik jullie meer uit over de mogelijkheden.

Collage Maker Pic Grid app

Met de app Collage Maker Pic Grid kun je, zoals de naam al zegt, collages maken. Er zijn heel veel van dit soort apps, maar dit is tot nu toe mijn favoriet! Waarom?

 • Op basis van het aantal geselecteerde foto’s, kun je een collage maken waarbij je de keuze hebt uit verschillende soorten lay-outs.
 • Ook kun je een collage maken op basis van een ‘Scrapbook’. Zie de hoofdafbeelding in deze blog.
 • Je kunt de ratio aanpassen van de afbeelding. Heb je bijvoorbeeld voor je blog een rechthoekige afbeelding nodig of een header? Dan kun je dit instellen met behulp van de ratio.
 • Keuze uit verschillende achtergronden voor de afbeelding. Van verschillende patronen tot een wazige achtergrond.
 • Je kunt ook teksten toevoegen in je afbeelding met deze app! Super handig natuurlijk om een blogtitel te verwerken in je afbeelding. Zelf gebruik ik hier een andere app voor, waar ik meer mogelijkheden heb. Hier vertel ik jullie in deze blog nog meer over.
 • Bewerk je afbeelding in bijvoorbeeld kleur, helderheid, contrast en frames. Hou er rekening mee dat dit redelijk basic is. Zelf gebruik ik hier andere apps voor of gebruik ik gewoon de filters in Instagram.

Phonto app

Eén van mijn favoriete apps op mijn telefoon en deze gebruik ik wekelijks. Met Phonto kun je heel makkelijk teksten toevoegen aan je foto (zie hoofdafbeelding in deze blog) en je hebt de keuze uit meer dan 200 verschillende lettertypes. Zelf gebruik ik er een paar voor mijn afbeeldingen. Maar Phonto biedt je meer:

 • Keuze uit meer dan 200 lettertypes;
 • Plaats je tekst links, rechts of gecentreerd;
 • Pas de tekstgrootte aan via de knop ‘Size’;
 • Pas de tekstkleur aan via de knop ‘Style’ en vervolgens ‘Text Color’.
 • Voeg tekstschaduw toe of een achtergrond, waarbij je zelf kunt bepalen hoe doorschijnend deze achtergrond is;
 • Je kunt de ruimte tussen de letters aanpassen via de knop ‘Style’ en ‘Spacing’;
 • Naast horizontale tekst, kun je de tekst ook gebogen weergeven en zelfs rond. Dit kan via de knop ‘Style’ en dan ‘Curving’.

Eén van mijn favoriete apps en onmisbaar op mijn telefoon. Altijd handig om alvast voorbereidend werk te doen voor mijn blog, content, etc.

Color Pop app

Color pop is een super leuke app, waarmee je bepaalde elementen van de foto eruit kan laten ‘poppen‘ door deze van zwart/wit naar de orginele kleur te veranderen. Ook deze app is weer super simpel in gebruik. Pas bijvoorbeeld de grootte van het gummetje aan of verander de sterkte van de weer te geven kleur. Ook kun je inzoomen op de foto, zodat je nog beter de foto kunt bewerken.

Smart HDR app

Ik bewerk mijn vakantiefoto’s vaak met behulp van een LDR/HDR programma op mijn laptop, maar het is ook super handig om een soortgelijke app op je mobiel te hebben staan. Vaak als je de foto’s van je mobiel of camera ziet, zijn de kleuren een beetje dof. Vaak heb je het idee, dat de kleuren er niet zo op staan als jij ze daadwerkelijk ziet. Ik vind het mooi om mijn foto’s iets meer kleur en kracht mee te geven en daar is een LDR/HDR programma een uitkomst voor. Zelf ben ik heel lang op zoek geweest naar een goede HDR app en Smart HDR is de eerste app met HDR-functie, die mijn wensen tot nu toe waarmaakt! Een absolute winner voor op de telefoon, maar wat heeft Smart HDR je te bieden?

 • Kies je foto en druk op het afbeeldingsicoontje ‘FX’ en klik links op het plaatje met de tekst HDR. Nu zie je de verschillende HDR mogelijkheden. Ik raad je aan om voor je foto alle HDR-opties te bekijken. Zo krijg je zelf ook een beetje gevoel bij de kleursamenstelling en andere eigenschappen van elke optie. Zelf gebruik ik vaak ‘Classic’ en ‘Vivid’.
 • Als je klikt op een HDR-optie, krijg je een scherm met vier balkjes. Hier kun je o.a. de HDR-intensiteit, contrast, ruis en helderheid aanpassen. Speel hier een beetje mee en kijk wat je zelf mooi vindt. Ik pas vaak de HDR-intensiteit aan naar beneden, omdat ik deze anders te sterk vind en dat de kracht van de foto kan verpesten. Ook zet ik het balkje van het verwijderen van ruis lager. Hoe hoger je deze zet, hoe gladder een foto er uit komt te zien. Bij sommige foto’s, met bijvoorbeeld water, kan dit heel mooi zijn. Maar over het algemeen ziet het er nep uit.

Mocht je besluiten om deze app te gaan downloaden of gebruik je deze app al, speel dan een beetje met alle opties en mogelijkheden die je met Smart HDR hebt. Alleen zo kom je erachter wat je zelf het mooist vindt en welke HDR-opties en sterktes het beste voor jou werken.

Snapseed app

Snapseed is een compleet en professioneel fotobewerkingsprogramma voor op je mobiel en is ontwikkeld door Google. Voor mij is dit een beetje een simpele Photoshop, maar dan voor op de telefoon. Handig om bij de hand te hebben als je hier een keer behoefte aan hebt. Snapseed biedt ontzettend veel opties, hieronder een korte samenvatting van de mogelijkheden:

 1. Afstellen: Stel de foto af door het aanpassen van bijvoorbeeld helderheid, contrast, verzadiging, sfeer, hooglichten, schaduw en de warmte.
 2. Details: Pas de structuur van de foto aan of de scherpte.
 3. Bijsnijden: Snij de foto bij met behulp van de opties, die aangeboden worden of gebruik de vrije hand om de foto aan te passen naar je eigen zin.
 4. Draaien: Spreekt voor zich.
 5. Perspectief: Schijf de foto op en neer of van links naar rechts om het perspectief van de foto iets aan te passen. De ‘slimme-bewerkingsfunctie’ zorgt ervoor dat de foto direct netjes wordt aangepast.
 6. Witbalans: Pas de temperatuur of tint van de foto aan.
 7. Penseel: Gebruik het penseel om bepaalde elementen in de foto meer of juist minder licht te geven, warmer te maken of de kleur aan te passen.
 8. Selectief: Pas voor een specifiek gedeelte van de foto de helderheid aan.
 9. Egaliseren: Ideale optie voor het bewerken van een portretfoto. Door de foto te vergroten kun je heel gericht een bepaald gedeelte in de foto egaliseren. Verwijder bijvoorbeeld lijntjes, vlekken en andere punten.
 10. Vignettering: Pas de binnenste of buitenste helderheid van de foto aan.
 11. Tekst: Voeg tekst aan de afbeelding toe in verschillende lettertypes en met verschillende elementen zoals hartjes, badges, etc. Zoals ik al eerder aangaf gebruik ik voornamelijk de app Phonto op dit moment. Wel ben ik erachter gekomen dat Snapseed ook hele leuke tekstopties biedt, waar ik binnenkort zeker gebruik van ga maken. So, stay tuned!
 12. Curven: Pas de belichting in de foto aan met behulp van curven. Zelf ben ik totaal geen fan van deze optie, dus ik gebruik dit nooit.
 13. Uitbreiden: Waar je met deze app de optie hebt om de foto bij te snijden, kun je de foto ook uitbreiden. Met behulp van een ‘slimme-bewerkingsfunctie’ wordt de bijgevoegde ruimte direct opgevuld met de juiste kleuren. Een tip: Breidt de foto niet teveel uit, want dan wordt de foto wel een beetje uit verband getrokken. Speel een beetje met deze optie en kijk tot waar het goed gaat.

Zo…dit is wel een lekker lange blog geworden! Maar zoals ik al zei denk ik dat dit veel bloggers, fotografen, content creators, story tellers en vooral creatieve duizendpoten kan en gaat helpen om foto’s en content nog sterker en sprekender te maken! Ik kan echt niet meer zonder deze apps en ben ook heel benieuwd of mijn mede creatieve duizendpoten nog leuke tips hebben voor fotobewerkingsapps. Ik ben namelijk ook constant op zoek naar nieuwe en interessante apps, die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor mij!

Ik wens iedereen een creatieve dag toe!

Liefs,

Lisan

healthylivinglisan(2)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s