Reisblog: Een adembenemende roadtrip over de Alpenroute

Alpenroute Garmisch Partenkirchen - Healthylivinglisan

De Alpenroute, ook wel Deutsche Alpenstrasse genoemd, is een 450 kilometer lange route  vol adembenemende uitzichten, die loopt van de Bodensee naar de Königssee en andersom. Er is van alles te beleven als je via deze route rijdt. Van kleine dorpjes met de Zuid-Duitse cultuur, tot burchten en kastelen, historische plekken en heel veel natuur. Waar je ook naar op zoek bent in je vakantie…de kans is groot dat je het tijdens een roadtrip over de Alpenroute gaat vinden!

Afgelopen zomer gingen wij na een weekje bergwandelen in de Dolomieten via de Alpenroute terug naar Nederland. Onze overnachtingen stonden gepland in Berchtesgaden, Garmisch – Partenkirchen en Füssen en voor de rest waren we heel benieuwd wat de dagen ons zouden brengen. Aan het weer heeft het in ieder geval niet gelegen, want het was heel erg heet en super zonnig! Hieronder lezen jullie meer over onze adembenemende reis over de Alpenroute.

Dag 1: Van Cortina d’Ampezzo naar Berchtesgaden

Op de eerste dag zijn we vanuit Cortina d’Ampezzo (onze vakantiespot van de eerste week) naar Berchtesgaden gereden. Berchtesgaden ligt bij de Königssee en was voor ons het beginpunt van de Alpenroute, maar als je de route vanuit Nederland rijdt is dit het eindpunt. De route naar Berchtesgaden was prachtig en ook de plek zelf is fantastisch met veel natuur, mooie bezienswaardigheden en goede slaapplekken! Het enige wat ik persoonlijk iets minder vond was het temperatuurverschil – ontzettend heet en benauwd – in vergelijking met de Dolomieten in Italië.

Alpenroute Berchtesgaden - Healthylivinglisan
Uitzicht vanuit onze kamer bij Hotel Köppeleck in Berchtesgaden

Overnachting

Via booking.com hadden wij een overnachting geboekt in Hotel Köppeleck in Berchtesgaden. Een prachtige, afgelegen plek, met uitzicht op de bergen en groen. Ik kreeg er een heel vrij gevoel van en het laat ook zien hoe snel je ook weer in de natuur bent. Ook de kamer was helemaal prima! Heel netjes en we hadden een balkon, dus zeker een aanrader als je hier naartoe gaat.

Bezienswaardigheden en tips

In de korte tijd dat wij hier waren – anderhalve dag – hebben we veel kunnen zien en lekker genoten van het Zuid-Duitse eten. Breng eens een bezoekje aan:

  • Königssee: Is een meer in de gemeente Schönau met mooi helder water. Wist je dat dit het diepste meer is van Duitsland met een diepte van wel 190 meter? Je kunt hier prachtig wandelen, genieten langs de kant, zwemmen, maar ook een prachtige boottocht maken! Wij hadden helaas te weinig tijd voor een boottocht, dus wij moeten nog een keer terug.
  • Kehlsteinhaus: Ook wel het Adelaarsnest genoemd en nog beter bekend als het vroegere vakantiehuis van Hitler. Nu is het vooral een toeristische trekpleister en een historisch uitzichtpunt, die je alleen per bus kunt bereiken. Het laatste stukje naar de top van de berg moet zelfs per lift. Zoals ik al zei is het een toeristische trekpleister.

TIP: Boek op tijd en als je er naartoe gaat, doe dit dan zo vroeg mogelijk in de ochtend. S’middags lopen ze er echt met de benen uit en zijn er lange wachtrijen. 

Alpenroute Kehlsteinhaus Berchtesgaden 1 - Healthylivinglisan

  • Vele restaurantjes: Geniet van de Zuid-Duitse keuken in één van de vele restaurantjes.

Dag 2: Van Berchtesgaden naar Garmisch-Partenkirchen

Op de tweede dag hebben we, na een bezoekje aan het Kehlsteinhaus in Berchtesgaden, onze weg vervolgd naar Garmisch-Partenkirchen. In Garmisch-Partenkirchen vindt op 1 januari altijd het schansspringen plaats en bovendien ligt deze plaats aan de voet van het Wettersteingebergte met als hoogste berg de Zugspitze. De Zugspitze stond dan ook bovenaan ons bezoeklijstje.

Op de weg van Berchtesgaden naar Garmisch-Partenkirchen val je van de ene in de andere verbazing aan uitzichten. Weer krijg je het gevoel dat je complete vrijheid hebt en rij je midden door de natuur. Vergeet dan ook niet om af en toe te stoppen onderweg en te genieten van de omgeving.

Alpenroute Garmisch Partenkirchen - Healthylivinglisan
Uitzicht op de Zugspitze vanuit onze hotelkamer bij Hotel Alpina

Overnachting

Ook weer via Booking.com hebben wij in Garmisch-Partenkirchen Hotel Alpina geboekt. Een vier-sterrenhotel vlakbij het centrum, maar met een fenomenaal uitzicht op de Zugspitze. Hoewel het een vier-sterrenhotel is hebben we hier niet naar betaald! Kamers die niet vol zitten kosten immers geld, dus zijn ze als je websites als Booking.com, Trivago, etc. in de gaten houdt voor een prima prijsje te boeken.

Dit hotel raadt ik dan ook iedereen aan. Onze kamer was fantastisch en met een gigantisch balkon, waar we bovenstaand uitzicht mee hadden. S’avonds hebben we dan ook lekker genoten van een heerlijke pul bier op het balkon.

Bezienswaardigheden

  • Wandeling door Garmisch-Partenkirchen: Bij aankomst hebben wij lekker een stuk gewandeld door zowel Garmisch als Partenkirchen. We hebben genoten van de natuur, de gebouwen en de omgeving.
  • Skischansspringen: In de zomer is hier natuurlijk niet veel te doen, maar in de winter denk ik dat dit zeker een bezoekje waard is. Of boek een ticket, zodat je er op 1 januari bij kunt zijn.
  • Zugspitze: De Zugspitze is een toeristische trekpleister! Ben je hier, dan moet je hier toch echt wel een bezoek aan brengen. Ervaar de gehele Zugspitze-experience door een ticket de boeken met de Zugspitze trein. Op de weg naar de top toe kun je nog uitstappen bij de Eibsee of verdergaan richting de top. Het is een hele bijzondere ervaring om met een trein steeds hoger de berg op te gaan om uiteindelijk uit te stappen op de top met een prachtig uitzicht. Altijd gek om dan ergens te staan, waar het in de winter in het teken staat van wintersport.

Alpenroute Zugspitze Garmisch Partenkirchen - Healthylivinglisan

Alpenroute Zugspitze 1 - Healthylivinglisan

Dag 3: Van Garmisch-Partenkirchen naar Füssen

Op de derde dag zijn we s’middags via de Alpenroute doorgereden naar Füssen. Net buiten Füssen sliepen we dit keer iets minder luxe in een Bed & Breakfast. Eventjes wennen, maar het is ons niet verkeerd bevallen.

Vanuit Füssen kun je makkelijk een bezoek brengen aan één van de mooiste kastelen in de wereld, namelijk Slot Neuschwanstein, maar ook Füssen zelf is een bezoekje waard.

Overnachting

In Füssen bleven we slapen in Steakhaus Füssen. De naam zegt het al…naast dat je hier kunt slapen kun je hier ook eten in het restaurant. Hoewel het misschien qua luxe een beetje anders was dan de hotels waar we in hebben geslapen, was de kamer prima. Mooi uitzicht, goede bedden en een eigen badkamertje. Vanuit hier zit je op loopafstand van de rivier waar je prachtig kunt wandelen en ook Füssen centrum ligt op 5 minuutjes rijden.

Bezienswaardigheden en tips

  • Füssen centrum: Ga lekker wandelen door Füssen centrum. Een plek met prachtige gekleurde huisjes en een prettige sfeer. Of ga genieten van een van de vele eettentjes voor heerlijk eten.

Alpenroute Füssen 2 - Healthylivinglisan

  • Slot Neuschwanstein: Vlakbij Füssen ligt het prachtige sprookjeskasteel Slot Neuschwanstein. Ook dit is weer een toeristische topattractie! Wil je een bezoekje brengen aan de binnenkant van het kasteel? Dan raad ik aan om je ticket ruim van tevoren te boeken met datum en tijd! Waarom? Wij dachten dat als we s’ochtends vroeg die kant op zouden gaan we wel een ticket konden kopen, maar het was al uitverkocht tot 15:00 en de rij voor ons duurder nog wel 30 minuten. Wij hebben uiteindelijk dan ook besloten om naar boven te lopen om in ieder geval de buitenkant van het kasteel te bekijken en daar wat te wandelen. Ook dit is zeker de moeite waard!

Alpenroute Slot Neuschwanstein - Healthylivinglisan

Na Füssen zijn wij afgeweken van de Alpenroute en hebben wij onze weg voortgezet naar Würzburg voor onze laatste vakantiedag.

De Alpenroute is in ieder geval een hele dikke aanrader om te rijden in je eentje, samen met je partner of familie. Langs de steden en plaatsen is voldoende slaapplek en je kunt er echt van alles doen en zien! Misschien is het rijden in vier dagen een beetje kort, maar anderhalve week is zeker te doen. Hopelijk genieten jullie net zoals wij.

Liefs,

Lisan


Een reactie op “Reisblog: Een adembenemende roadtrip over de Alpenroute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s