Mijn tips om uit de overspannenheid te komen

IMG_0326

Vandaag de dag krijg hoor ik steeds meer geluiden om mij heen van mensen die of overspannen raken of in een burn-out zitten. De coronacrisis was de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Het thuiswerken, de vrijheid en de balans tussen werk en privé. Het kan net de druppel zijn die ervoor gezorgd heeft dat je slapeloze nachten hebt gekregen, alleen maar kunt piekeren, niet meer kunt ontspannen en alleen maar in die actieve stand staat. En nu? Nu voel je je opgebrand! Je hebt nergens zin in. Je wereld is kleiner en veel grijzer geworden en je ziet geen positiviteit meer. En dan nog niet te beginnen over de emoties die je voelt en al je gedachtes.

Ik weet hoe je je voelt!

Mijn overspannenheid

Ik ken het allemaal. Want ruim 1,5 jaar geleden zat ik in precies deze situatie. Achteraf gezien zat ik al maanden niet lekker in mijn vel en heb ik alle signalen gemist. Ik was veels te kritisch naar mijzelf toe en kwam zelf eigenlijk altijd op de tweede plaats. Zorgzaam voor anderen, maar niet goed voor mijzelf kunnen zorgen en een negatief zelfbeeld zorgden ervoor dat ik van de één op andere dag omviel en letterlijk in een zwart gat viel. Wat heb ik mij schuldig gevoeld! Vooral naar mijn partner en andere mensen toe. Op mijzelf was ik vooral boos. Boos dat ik niet alle ballen in de lucht kon houden! Van de één op andere dag kon ik er niet goed meer voor anderen zijn en moest ik ineens aan mijzelf denken. Alle emoties die hierbij vrij kwamen en al het gepieker…ik wilde het niet voelen of onder ogen komen.

Ik kwam er ook achter dat er nog best een taboe op heerst, overspannen zijn en burn-out. En dat wil ik doorbreken! Vandaar deze blog! Want zo kan ik anderen blijven helpen. Want wat heeft mij vooral geholpen in het begin? De druk van de ketel halen en hulp zoeken! Bij mijn vriend, familie, vrienden en werk. Ik heb in die periode zoveel gesprekken gevoerd met vrienden die ook in deze situatie hebben gezeten en een helpende hand uitstaken. Ik heb hulp gezocht bij de huisarts en psycholoog en heb honderden artikelen gelezen om meer te begrijpen over de situatie waar ik in zit en waar mijn kern zit. Want alleen door het aanpakken van de kern kon ik herstellen en groeien naar een betere en lievere versie van mijzelf en voor mijzelf.

Aangezien ik weet hoe hulpeloos deze situatie kan voelen, deel ik met alle liefde een flink aantal tips die mij hebben geholpen in deze periode en mij nog steeds elke dag helpen. Misschien heb je er wat aan, misschien niet! Haal eruit wat jou kan helpen.

Algemene tips

 • Druk van de ketel halen. Bij je werk, je partner, vrienden en familie.
 • Hulp zoeken. Bij een vertrouwenspersoon, iemand die in hetzelfde schuitje heeft gezeten, huisarts of psycholoog.
 • Acceptatie! Heel cliché, maar zo waar. Accepteer dat je overspannen bent of burn-out en accepteer de gedachten en emoties die hierbij komen kijken.
 • Geen medicatie. Zelf heb ik wel slaappillen gehad in die tijd, omdat ik niet sliep. Maar op een gegeven moment kreeg ik hier alleen maar meer klachten en angst van en heb ik deze de prullenbak in gegooid.
 • Routine blijven houden. Hoe graag je ook het liefst de hele dag in je bed wil blijven liggen, doe het niet. Zet je wekker. Sta op, ga bewegen, bed opmaken, etc.
 • Lach! Ook al heb je niet het gevoel dat je kan lachen. Geforceerd mag ook. Bij lachen komen er ook weer “blije” stofjes vrij, die super goed zijn voor je lichaam en je hoofd.
 • Slowmotion please. Beweeg in slowmotion! Wandel dus bijvoorbeeld langzamer dan dat je normaal doet. Als je in slowmotion wandelt dwing je je lichaam om uit de actieve stand te stappen en in de ruststand te komen. Je lichaam op standje veilig te zetten. Het is even wennen, maar levert veel op.
 • Beweeg! Als je overspannen bent of burn-out is het goed om te bewegen. MAAR geen intensieve trainingen. Ga dus lekker de buitenlucht in om te wandelen i.p.v. bootcampen of hardlopen.
 • Ga de natuur in. Alles uit de natuur is goed. En ook alles in de natuur bevat energie. Adem dus die frisse lucht in, ga in het gras liggen of lekker een weekendje weg in het bos of aan zee.
 • Mobiel op vliegtuigstand. Leg je mobiel zoveel mogelijk weg en op vliegtuigstand. Het beeldscherm en alle straling is niet goed voor je ruststand.
 • Neem je tijd. Accepteer dat dit tijd gaat kosten. Zoals iemand tegen mij zei: “Iets wat je jaren hebt opgebouwd, kost tijd om weer aan te vullen.”

Zorg en verzorging tips

 • Boek een sauna/wellness dag. Zweten is heel belangrijk om de giftige stofjes je lichaam uit te vervoeren. Een dagje sauna en wellness wordt daarom ook aangeraden om lekker te ontspannen. 
 • Massage. Boek een heerlijke massage. Je hebt verschillende soorten met allemaal een eigen wijsheid erachter. Kijk wat bij je past.
 • Warme douche of bad. Een warme douche is heerlijk om je lichaam op standje veilig te zetten. Ga je in een lekker warm bad. Doe er dan lekker wat lavendel of dode zee badzout bij in.
 • Goede verzorgingsproducten. Iets wat ik mijzelf echt heb aangeleerd. Even lekker wat me-time met een lekkere body lotion of shower foam of gezichtsmasker. Mijn favorieten? Anti-stress masker, lavendel shower foam, dode zee scrub en dode zee gezichtsmasker.
 • Pillow mist parfum. Slapen is zo belangrijk voor het lichamelijk herstel en juist dat is bij de overspannenheid soms lastig. Zelf ben ik een ontspannen avondroutine gaan ontwikkelen. In deze routine zit ook een pillow mist parfum voor ontspanning en rust van Rituals.
 • Knuffelen. Lekker veel knuffelen is super goed voor je lichaam en je blije stofjes.
 • Gewoon even niets. Doe jij dat weleens? Gewoon even niets? Zo belangrijk voor het herstel van je lichaam. Ga na een werkdag of wat intensieve uren eens op bed liggen voor 15 minuten met je ogen dicht. Heel goed om in de ruststand te komen.
 • Ademhalingsoefeningen. Ook deze is heel belangrijk. Letten op je ademhaling en deze oefenen met ademhalingsoefeningen. Als je overspannen/burn-out bent ben je geneigd te snel adem te halen. Hierdoor blijft je lichaam in de actie stand staan. Ik gebruik altijd de volgende oefening: 4 seconden in, 1 seconde vast en 6 seconden uit. Heel goed om in de ruststand te komen.
 • Meditatie/rustgevende muziek. Ook mediteren of rustgevende muziek luisteren is erg fijn voor je lichaam en je hoofd. Probeer meditatie eens. Je zult zien dat het steeds makkelijker gaat.
 • Fijne avondroutine. Zelf heb ik de afgelopen maanden echt een avondroutine ontwikkelt. Zo ga ik na het werk lekker douchen met verzorgingsproducten, badjas, deken, boek, slaap lekker thee, geen mobiel, magnesium supplement en pillow mist.

Mindset tips

 • Schrijf emoties en gedachten van je af. Schrijven is loslaten. Schrijf wat je voelt, waarom en waardoor. Beschrijf je gedachten en of deze reëel zijn. Op deze manier wordt je bewust van je patroon en kun je deze doorbreken.
 • Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Doe dit aan het begin of einde van de dag. Op deze manier begin of eindig je de dag met positiviteit. En positiviteit is weer goed voor blije stofjes in je hoofd en je lichaam.
 • Leer van jezelf houden.
 • Ga naar de kern van je emoties.
 • Lees veel goede artikelen die je kunnen helpen. Ik heb echt honderden artikelen gelezen. Van neurotransmitters, gezonde voeding tot hoe ik mijn mindset kan veranderen en vitaminen en mineralen.

Eten en drinken tips

 • Eet de regenboog. Eet alle kleuren van de regenboog! Groenten en fruit zijn super belangrijk voor je lichaam en elke kleur heeft weer z’n eigen voordelen. Eet dus gevarieerd. Bovendien zit het boordevol essentiële vitaminen en mineralen.
 • 500 gram groente. Probeer groenten toe te voegen aan elke maaltijd van de dag. Op deze manier krijg je voldoende groente binnen.
 • Let op suikers, cafeïne en alcohol. Je lichaam is al heel hard aan het werk om te herstellen. Door het eten en drinken van veel suikers, cafeïne en alcohol moet je lichaam nog harder werken. En harder werk kost meer energie. En die energie heeft je lichaam niet. Dus wees lief voor jezelf en maak het jezelf iets gemakkelijker.
 • Drink voldoende lauw warm water. Lauw warm water is super goed voor het afvoeren van giftige stoffen.
 • Water met citroen. Elke ochtend beginnen met een glas met een halve uitgeperste citroen en lauw warm water is goed om je lever extra te ondersteunen.
 • Zeezout dagelijks gebruiken. Gebruik dagelijks zeezout als je overspannen/burn-out bent. Zeezout heeft een hele belangrijke rol bij de ontlasting van je bijnieren. Het zit boordevol mineralen, die je lichaam helpen bij ontgifting en je cortisolwaarden in balans brengen. Op deze manier kunnen de bijnieren beter het werk doen. De bijnieren zijn cruciaal in het herstellen van je overspannenheid/burn-out. Verwissel je tafelzout dus voor goed zout, namelijk zeezout.
 • Cafeïnevrije koffie. Cafeïne, ik gaf het al even aan! Koffie is niet goed voor je als je je zo voelt. Zeker niet als je koffie drinkt voordat je ontbijt. Vervang daarom je koffie of voor cafeïnevrije thee of water. Kun je echt niet zonder je bakjes koffie? Drink het dan pas na het ontbijt en gebruik cafeïnevrije koffie.
 • Eet voldoende! Je lichaam is heel hard bezig om alles te herstellen. Zorg dan ook dat je lichaam goed gevoed blijft met gezonde voeding. Begin s’ochtends met een bak havermout, een smoothiebowl, yoghurt met toppings of gewoon brood. Eet een goede lunch en avondmaaltijd. Denk aan je 500 gram groente per dag. En wil je snoepen? Ga dan voor een handje noten, wat fruit, eiwitreep, etc. Als het maar gezond is.
 • Supplementen gebruiken. Als je overspannen/burn-out bent kun je je lichaam wel wat extra ondersteunen. De kans is groot dat je lichaam om een paar vitaminen en mineralen schreeuwt. Denkt bijvoorbeeld aan:
  – Magnesium
  – Adaptogene kruiden als rhodiola en ashwaganda
  – Zeezout
  – Vitamine D3
  – Omega3 (visolie)
  – Vitamine-B complex
  Supplementen bijslikken raad ik enorm aan! Hierdoor kon ik sneller en beter herstellen. Het is alleen wel dat als je je erin verdiept je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik raad dan ook aan om te overleggen met een orthomoleculair diëtist of natuurarts welke supplementen jij het beste voor jou lichaam kunt gebruiken en in welke vorm.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Onthoud je bent niet alleen! En hoe cliché het misschien ook klinkt. Als je hier doorheen bent, want dat gaat je lukken, dan ben je een hele waardevolle leerschool rijker. Voor mij was het een rocky road, maar nu ik terug kijk, en dat doe ik dagelijks, zie ik hoeveel mij dit eigenlijk gebracht heeft. Het was een prachtige pijnlijke ervaring, maar ik had alles wat ik nu geleerd, gezien en gelezen hebt niet willen missen. Ook de stappen die ik heb gezet en de keuzes die ik heb gemaakt waren uiteindelijk allemaal de juiste op het juiste moment. Ik ben enorm gegroeid als persoon en dat gun ik jou ook!

Wil je je verhaal kwijt? Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of wil je dat ik nog ergens anders een blog over schrijf op dit gebied? Stuur mij even een contactverzoek!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s