Op weg naar de 5 kilometer (Week 6)

En het is weer tijd voor een nieuwe “Op weg naar de 5 kilometer” blog. Zoals jullie misschien wel gezien hebben is er geen week 5 blog gekomen. Ik was helaas super druk en had ontzettend veel aan mijn hoofd dat ik even andere prioriteiten had. Maar ik ben er weer met een nieuwe blog.

Ik wil in deze blog even terug kijken naar waar ik begonnen ben en waar ik nu sta. De 5 kilometer is over iets minder dan twee maand en ik lig goed op schema. Zoals jullie in de foto kunnen zien loop ik 4,62 kilometer in ongeveer 32:09 minuten. Op dit moment train ik nog steeds met Evy en hardloop ik 18 minuten en wandel ik 12 minuten. Dus nog best wel een grote interval met wandel momenten. Mijn doel om de 5 kilometer in 25 minuten te doen moet dus haalbaar zijn. Ik hou mij strikt aan de hardloop sessies en ga vaak daarna niet nog stukken hardlopen, hoewel ik daar wel de energie nog voor heb. Waarom doe ik dat dan niet? Ik ben van mening dat opbouw erg belangrijk is en hoewel ik nog wel de energie heb wil ik niet te lang doorgaan, omdat de verandering dan misschien “TE” groot is. Ik train drie keer in de week en wil al mijn trainingen wel vol kunnen houden.

IMG_20150712_095500

27 april ben ik begonnen met trainen. En dit was voornamelijk met intervallen 2 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, etc. Mijn gemiddelde tempo was 7:30 minuten per km. En de rest van de statistieken zie je in de bovenstaande foto aan de rechterkant. Gemiddelde snelheid was 8 km per uur.

Gister 11 juli zagen de statistieken er als volgt uit. Gemiddeld tempo was 6:57 minuten per km. Gemiddelde snelheid was 8,6 km per uur. Verder zie ik wel dat ik toch sneller begin en later een stuk langzamer loop. Hier zal ik wat meer op gaan letten, maar aan de andere kant ben ik niet doodmoe aan het eind van de training.

Maar cijfers zeggen natuurlijk niet alles, wat zijn de fysieke en mentale veranderingen, die ik zelf merk?

 • Conditie is sterk verbeterd. Waar ik bij les 1 op 27 april halverwege al dacht van “Wanneer is dit afgelopen” , “Wat doe ik mijzelf eigenlijk aan” en “Hoeveel km heb ik al gelopen? Pas 1,5? Dit kan ik echt niet”. Denk ik nu na een training “Ik had nog wel iets langer door gekund” en “De volgende training weer iets zwaarder, heb er zin in. Lekker die grenzen verleggen”.
 • Uithoudingsvermogen is veel beter.
 • Snelheid. Hoewel dit echt niet het belangrijkste is. Maar ben blij om te merken dat ik sneller loop en beter loop, want ik heb ook geen last meer van zij steken.
 • Fysiek sterker in mijn benen en billen. Hardlopen wordt vaak gezien als cardio, maar je traint er ook zeker je benen en billen goed mee. Door dit de combineren met krachttraining voor je upperbody en rug krijg je een nog betere en sterkere loophouding en loopvermogen.
 • Mentaal ben ik veel sterker geworden. Ik wil niet zeggen dat ik negatief was ingesteld! Totaal niet. Maar ik heb wel altijd veel tijd nodig gehad om aan dingen te wennen en twijfelde vaak aan mijzelf en mijn kunnen. Dat is nu al veel minder. Het feit dat ik zie dat ik dit kan en dat ik steeds sterker wordt, biedt veel perspectieven voor de andere situaties, die op dit moment spelen in mijn leven op zowel privé als werk gebied. Ik leer beter en sterker met dingen om te gaan en sporten en hardlopen is ook wel een uitlaatklep geworden.
 • Je komt er achter in welke temperaturen en onder welke weersomstandigheden je het liefst loopt. Ik kan niet lopen in te warm weer, zoals vorige week. Maar vind een fijne temperatuur 20 graden, zonnetje of bewolking, niet te benauwd echt heel fijn om in te lopen.
 • Hardlopen is leuk, goedkoop en je voelt je heel vrij!

Kortom vele voordelen zowel fysiek als mentaal! Dus ik kan dit bij deze echt aanraden om te gaan doen en vooral niet op te geven.

Benieuwd hoe mijn trainingsweek er voor komende week uit ziet?

 • Vandaag:          Rustdag (na eergister kracht en gister hardlopen heb ik mega dikke spierpijn)
 • Maandag:         Hardlopen
 • Dinsdag:           Kracht of bodypump
 • Woensdag:       Rustdag
 • Donderdag:      Hardlopen
 • Vrijdag:            Kracht of stukje wandelen. Even kijken naar de planning.
 • Zaterdag:         Rustdag (of eigenlijk boodschappen kopen, markt-afstruin-dag en schoonmaken)
 • Zondag:           Hardlopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s