Op weg naar de 5 kilometer (Week 8)

Daar ben ik weer met een nieuwe “Op weg naar de 5 kilometer” blog. Week 8 alweer en heb deze week gewoon gehaald, waar ik in eerste instantie toch een beetje bang voor was. De minuten lopen vliegen ineens omhoog en de wandelminuten worden nu snel minder, dus ik was een beetje onzeker of ik het wel ging redden. 26 minuten lopen en 7 minuten wandelen. Maar eigenlijk wordt het nu alleen maar makkelijker als je langere afstanden loopt. Best grappig eigenlijk, maar aan de andere kant ook heel begrijpelijk.

Als je wat langer aan het trainen bent en je merkt dat je conditie omhoog gevlogen is, ga je op andere dingen letten. Want qua loopminuten kun je het al een stuk langer volhouden. In het begin van je loop sessies of intervals moet je toch altijd even je ritme zoeken en je snelheid. Daardoor kunnen de eerste paar minuten wat oncomfortabeler aanvoelen dan daarna. Dit merk ik vooral zelf. Na m’n warming up, of interval stop (want ik heb nog steeds wandelminuten). Maar nadat ik mn ritme heb gevonden en merk dat ik op de juiste snelheid loop gaat het allemaal heel smooth en vlieg ik de route over. Er is alleen één klein ding waar ik me ontzettend aan irriteer en dat is dat ik mijn mobiel niet echt ergens kwijt kan. Deze doe ik nu altijd klem aan de zijkant van mijn sportbroek, maar dan glijdt dat ding naar beneden en ben ik de hele tijd aan het sjorren. Kortom: Irritatiefactor en daar gaan we wat aan doen! Ik ga dus even op zoek naar zo’n mobiel houder voor om je arm.

Daarnaast vind ik het heel prettig om in een lange of 3 kwart lange sportbroek te rennen met een goed sport bh en een shirtje wat goed ademt. Ik zweet namelijk erg snel en m’n hoofd wordt ook zo gigantisch rood, dus als het te warm is vind ik dat super a-relaxt. Inmiddels heb ik mijn ideale combinatie aan sportkleding en hardloopschoenen gevonden en kijk ik er naar uit om weer te lopen.

6 september is de 5 kilometer al. De tijd vlieg echt voorbij en ik heb er onwijs zin in. Een paar vriendinnen van mij doen ook mee, dus dat is wel een fijn vooruitzicht. Afgelopen week zelfs door de heuvels van Bayern gelopen en dat zonder bekaf te zijn! Whoohoo, trots op mijzelf! Met een andere vriendin ben ik zelfs aan het kijken naar andere hardloopwedstrijden na 6 september met een langere afstand. Wie had dat nou gedacht? Lisan die hiermee door wil gaan? Ik in ieder geval niet aan het begin van dit traject, maar nu wel! Het is een heerlijke uitlaatklep geworden en ik kan oprecht zeggen dat ik tijdens het lopen weinig aan m’n hoofd heb en mij niet druk maak.

Nogmaals wil ik aan alle beginners aangeven om vooral door te zetten met trainen en niet op te geven. Want het levert in de loop van tijd zoveel op. Het is echt zwaar in het begin, daar ga ik niet om liegen! Echt zwaar! Maar, nu 10 weken verder ben ik enorm trots op wat ik heb bereikt met het hardlopen. Hier onder wat wist je datjes over mij en hardlopen:

 • Wist je dat ik in week 1 net 3,5 km kon lopen?
 • En dat ik na die 3,5 km helemaal kapot was? Vaak zijpijn, moeite met ademen, etc.
 • Wist je dat ik de eerste 6 weken op gewone sportschoenen heb gelopen? Dit raad ik trouwens af! Koop goede schoenen en laat je informeren door een deskundige.
 • Wist je dat ik er weken over heb gedaan om de meest comfortabele outfit te vinden voor het hardlopen
 • Wist je dat ik nu makkelijk 5,5 km kan lopen (nog wel met interval), maar daarna nog het gevoel heb dat ik nog wel even door kan? Ik doe het alleen niet, omdat ik mij strak aan het trainingsschema hou om mijzelf niet voorbij te lopen. Wat een fantasti sche woordspeling haha.
 • Wist je dat hardlopen nu echt een uitlaatklep voor mij is geworden?
 • Ik na 6 september ga trainen voor de 10 km?
 • Ik altijd 2 glazen water drink een half uur voor het hardlopen en 2 glazen na het hardlopen?
 • Ik voor het hardlopen makkelijke dingen eet zoals een banaan of breaker?
 • Wist je dat ik het liefst s’ochtends loop, een uur na het opstaan? Aangezien ik dan nog een vrij nuchtere maag heb.

Voor komende week heb ik maar weer een sportplanning gemaakt, omdat ik het nogal druk heb met afspraken en verplichtingen. Het gezonde eten daarnaast gaat gelukkig super goed en als vanzelf!

 • Maandag                        krachttraining
 • Dinsdag                          hardlopen
 • Woensdag                      rustdag
 • Donderdag                     hardlopen ochtend/bodypump avond
 • Vrijdag                            rustdag
 • Zaterdag                         Even kijken nog, staat vrij gepland
 • Zondag                           hardlopen en krachttraining

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s