Op weg naar de 5 kilometer (week 10)

Op weg naar de 5 kilometer week numero 10. En de laatste week voordat ik de 5 kilometer ook daadwerkelijk moet gaan lopen bij de Twentse Vrouwenloop. Wat is de tijd toch voorbij gevlogen, ik kan me nog de dag van gisteren herinneren dat ik begon met week 1 en naar 3 kilometer met stops al kapot was. En nu 10 weken verder ren ik 5 kilometer aan één stuk. Ik moet wel zeggen dat ik daarna wel toe ben aan wat extra zuurstof en veel water, maar hé ik doe wel 5 kilometer in één keer.

Namelijk gisteren 31 augustus heb ik mijn eerste 5 kilometer aan één stuk gelopen. Een paar dagen daarvoor deed ik 4 kilometer en op dat moment schreeuwde een stemmetje in mijn hoofd “Stop maar, want je bent toe aan een minuutje wandelen”. Een minuutje wat ik niet had moeten inlassen, want ik kwam daarna niet meer lekker op gang. Dus ik wist voor de volgende keer, als ik op 4 kilometer zit, kan ik er ook 5 zonder stops. En je gaat ook niet stoppen! Desnoods ga je wat langzamer hardlopen, maar je gaat niet wandelen. Als je namelijk langzamer gaat hardlopen is het daarna ook weer makkelijker om te versnellen. Iets wat een stuk lastiger is na een wandelstop, omdat je lichaam weer eerst het hardloop ritme moet vinden. En je waarschijnlijk sneller kan gaan denken aan vermoeidheid, buiten adem en dorst.

Had ik het dan niet moeilijk met de 5 kilometer aan één stuk gisteren? Zeker wel, anderhalve week daarvoor deed ik nog de 5 kilometer met 2 stops. Eerlijk gezegd gaat de eerste 3/3,5 kilometer prima met hardlopen, daarna gaat het lastiger en begin ik meer na te denken. Maar gisteren heb ik die negatieve gedachten allemaal de kop ingedrukt. Je stopt niet, voordat je die 5 kilometer aangetikt hebt. Ook al is het maar net, maar die mijlpaal geeft je zo’n boost. Het motiveert enorm, omdat je weet dat je het kan en dat ik juist hard nodig voor mijn run aanstaande zondag.

Maar wat een weg heb ik afgelegd. Van blog week 1 tot blog week 10. Een verschil tussen dag en nacht met veel sportieve hoogte- en dieptepuntjes. Of laten we zeggen dat ik niet over elke run tijdens deze periode even blij was met de progressie of zelfs het stapje terug wat ik moest zetten. Om vervolgens te denken, als het op deze manier niet voor mij werkt hebben we nog genoeg andere manieren die misschien wel werken.

Nog een paar laatste tips, die ik prettig vind, nu ik de 5 kilometer loop:

  • Loop een route, waarbij je niet de mogelijkheid hebt om af te snijden. Dit vind ik zelf het prettigst. Ik heb weleens routes gelopen, die ik kon inkorten en als het dan een dag minder ging stopte ik eerder dan de 5 kilometer. Vaak ging ik dan de volgende keer een route lopen waarbij ik niet kon afsnijden (tenzij ik zin had in zwemmen) en dan kon ik mijzelf weer beter motiveren.
  • Probeer je gedachten en hoofd voor de tijd leeg te maken en praat jezelf moed in. Ga niet van tevoren zitten nadenken dat je misschien zijpijn kunt krijgen of vermoeid wordt. Want dan is de kans groot dat je er ook meer moeite mee hebt. Denk juist “Ik ga nu eens even flink knallen”.
  • Kijk vooruit! Als ik naar de grond kijk denk ik bijvoorbeeld sneller aan hoe ik mij lichamelijk voel dan als ik vooruit kijk nar de horizon.
  • Zet een lekkere playlist er op. Tot vorige week deed ik nog hardloopsessies met Evy. Maar nu gebruik ik een heerlijke dance playlist met allemaal leuke muziek. Ik denk niet tijdens het hardlopen “He bah, dit nummer vind ik verschrikkelijk, ik wil een ander nummer”.
  • Goede hardloopschoenen! Eigenlijk is dit tip nummer één. Goede hardloopschoenen zijn hemels. Ik heb tot week 6 of 7 met gewone sportschoenen gelopen en dat raad ik niet aan. De druk en de schok van het rennen was veel intenser dan nu met mijn mooie blauwe schoenen.
  • Push yourself! Mocht je de gedachte krijgen om te willen stoppen, omdat je misschien moe bent, last hebt van je ademhaling of dorst hebt? Stop in ieder geval niet met lopen! Loop desnoods wat langzamer, maar ga niet wandelen. Zoals ik al eerder aangaf is het lastiger om weer terug te komen in je ritme. Je hoeft echt niet de snelste te zijn. Tuurlijk wil je jezelf verbeteren, maar op dit moment is het belangrijk om het vol te houden. Als je te snel gaat loop je jezelf letterlijk voorbij.
  • Wel of niet alleen lopen? Ik vind beiden prettig. Ik merk wel dat als ik alleen loop bij mij Runtastic App wel in stel dat ik wil weten wanneer er 5 minuten om zijn, maar ik hoef niet te weten op hoeveel kilometer ik zit. Waarom wil ik dat niet weten? Ik ben bang dat ik dan een soort competitie tegen mijzelf begin en dat wil ik voorkomen. Met iemand anders lopen is prettig, omdat je elkaar er doorheen kan slepen.
  • GENIET!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s