Op weg naar de 5 kilometer (Week 9)

Op weg naar de 5 kilometer week 9 ging iets minder dan ik had gehoopt. Waar week 8 eigenlijk prima te doen was met de intervallen vond ik het deze week erg pittig. Bij week 9 moest ik de volgende minuten lopen 11/11/8 met tussen de intervallen door 2 minuten wandelen.

Nou was de eerste stop na 11 minuten geen probleem. Ik kon daarna prima 11 minuten doorlopen. Maar na de tweede stop merkte ik toch heel erg dat mn benen erg moe waren en kon ik er niet meer lekker inkomen. Dit komt toch wel omdat je na elke wandelstop weer in je ritme moet komen, terwijl ik die 11 minuten daarvoor al prima had gevonden. Hoewel ik er ontzettend van baal dat deze week niet ging zoals ik had gehoopt is het wel een leerpunt voor mij.

Ik denk namelijk dat ik nu beter naar 1 stop kan gaan tijdens mijn hardloopsessie. Dit om meerdere redenen.

 1. Ik heb moeite met de twee wandelstops na een lange tijd lopen. Dit omdat ik moeilijk opnieuw in het loopritme kan komen.
 2. Ik heb nog een paar weekjes en dan doe ik de 5 kilometer. Dit wil ik toch echt graag doen zonder stops. Maar tot nu toe heb ik nog niet langer dan 11 minuten aan één stuk gelopen.

Kortom voor mij twee duidelijke redenen. Ik heb in eerdere blogs aangegeven dat ik niet van het trainingsschema af wil wijken, maar ik denk dat ik dit wel ga doen en dat ik er mentaal en lichamelijk ook klaar voor ben. In ieder geval van twee stops naar één stop. En misschien probeer ik later deze week wel om te kijken hoever ik aan één stuk kan lopen, lukt het niet meer las ik een wandelstop in van twee minuten.

Op deze manier heb ik misschien een paar minuten nodig om in het ritme te komen, maar als ik er eenmaal in zit blijf ik er beter in zitten dan dat ik wandelstops in ga lassen. Ik weet namelijk dat ik de juiste loophouding heb, ik heb goede schoenen, geen zijsteken meer en mijn ademhaling is goed. Mijn tempo is daarnaast redelijk constant wat ook prettig is.

En soms moet je ook kijken en proberen om te kijken wat je het beste ligt. Sommige vinden meerdere wandelstops juist prettig, ik denk dat minder voor mij in deze fase beter is. En die proef ga ik morgen op de som nemen. Een nieuwe uitdaging op mentaal gebied, maar ik ben er klaar voor en hoef het niet alleen te doen.

Morgen ga ik namelijk samen met een vriendin trainen, die ook 6 september mee gaat doen met de 5 kilometer. Ideaal in deze fase van de trainingen! Want naarmate ik langer loop merk ik nu dat ik het prettig vind om met iemand samen te lopen, die ongeveer hetzelfde looptempo heeft. Op deze manier denk ik niet als ik merk dat ik het zwaarder krijg dat ik moe wordt, zere benen krijg, een zwaardere ademhaling. Als ik met iemand samen loop denk ik juist niet daaraan en ben ik daar veel minder mee bezig, waardoor de tijd voorbij vliegt. Ik ben dus benieuwd wat dit aspect morgen gaat toevoegen en of het inderdaad beter gaat en ook de training met één stop haalbaar is. Morgen lopen we namelijk 2x 15 minuten.

Kortom wat kun je doen als je bijna de 5 kilometer aan één stuk kunt lopen, maar je toch nog moeite hebt met de wandelstops?

 • Als je moeite hebt met de wandelstops, omdat je daarna moeilijk in het ritme kunt komen? Probeer eens het aantal wandelstops langzaamaan te verminderen. Doe dit wel zo laat mogelijk. Als je bijvoorbeeld in de eindfase zit van je trainingsplan. Hier weet je namelijk goed wat je lichaam aan kan en wat je mentaal aan kan. Daarnaast heb je als het goed is de goede loophouding, goede schoenen en een goede ademhaling. Het is misschien een psychologische grens, die je moet doorbreken. Dat je moet kijken hoe lang je precies aan één stuk kunt lopen en dit beetje bij beetje verbeteren.
 • Probeer in 1x de hele 5 kilometer te lopen. Mocht je dit toch echt niet redden las dan een stop in van bijvoorbeeld twee minuten. Als het goed is heb je redelijk op hetzelfde tempo gelopen, kun je nog praten en ben je niet buiten adem, waardoor je lichaam snel herstelt. Op deze manier kun je naar twee minuten weer verder lopen.
 • Train samen met iemand! Dit verschilt enorm per persoon. De één vind het juist heerlijk om alleen te lopen en de ander met mensen samen. Ik zelf zit er een beetje tussenin. Ik merk dat ik nu tegen een drempeltje aan zit en heb een beetje hulp nodig om die drempel over te gaan en te weten dat ik het kan. Die doet ik het liefst met iemand samen, omdat je je dan minder bezig houdt met die psychologische drempel. Vaak als je weet dat je het kan en gedaan hebt vind je het misschien prettiger om alleen te lopen.

Er zijn dus verschillende manieren om om te gaan met moeilijke momenten en je moet voor jezelf nadenken of je daarbij af wil wijken van het trainingsschema of niet. In sommige gevallen levert het alleen maar meer op en ik denk dat je dat zelf het beste kunt bepalen als je de basis en belangrijkste dingen onder controle hebt.

Verder ben ik druk met sporten en train ik nu zeker 5x per week. Komende week zal bestaan uit de volgende trainingen.

 • Woensdag (gisteren)                upper body workout
 • Donderdag                               hardlopen 2x 15 minuten
 • Vrijdag                                      lower body workout
 • Zaterdag                                  rustdag
 • Zondag                                    hardlopen
 • Maandag                                 upper body workout
 • Dinsdag                                   hardlopen en lower body workout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s