Reisblog Nieuw-Zeeland deel 1: Auckland & omgeving

Het is al drie dagen druilerig en grijs weer buiten en zelfs een beetje koud, dus wat kan ik dan het beste doen? Juist, een nieuwe reisblog! Vandaag volgt het eerste deel van de triologie reisblogs over Nieuw-Zeeland. De meest fantastische, mooiste en inspirerende reis die ik gemaakt heb en niet samen te vatten is in één blog. Voordat ik verder in ga over Nieuw-Zeeland zal ik even kort uitleggen hoe ik aan de andere kant van de wereld terecht ben gekomen.

In mijn derde studiejaar moest ik verplicht een half jaar naar het buitenland voor stage, dit omdat ik de internationale kant van de studie Commerciële Economie heb gedaan. Een buitenland stage dichtbij Nederland zag ik niet echt zitten, dit omdat ik het belangrijk vond om te ervaren hoe ik het zou doen om in mijn eentje naar de andere kant van de wereld te vliegen, een nieuw leven zou beginnen en dat je je open moet stellen om nieuwe mensen te leren kennen. Ik wou niet dat mijn familie en vrienden me zomaar konden komen opzoeken. Goed! Dit was dan de reden op psychologisch vlak. Maar ik vond Nieuw-Zeeland ook een prachtig land toen ik diverse foto’s had bekeken. Veel groen, natuur, veel persoonlijke ruimte en na het Skype gesprek met mijn stage bedrijf was ik helemaal om. Wat een lieve, warme mensen. Na vele maanden voorbereiding (zoals het regelen van een werkvisum, onderdak, etc.) was het dan zo ver en 10 augustus vloog ik naar Nieuw-Zeeland. Een reis van totaal 32 uur, maar het was het allemaal dubbel en dwars waard.

Zoals ik al eerder heb aangegeven zullen er drie blogs over Nieuw-Zeeland komen.

 • Auckland & omgeving
 • Noordereiland
 • Zuidereiland

AUCKLAND & OMGEVING

IMG_0592

Auckland ligt in een vulkanisch gebied, maar eigenlijk ligt het hele land in zo’n gebied. Er zijn diverse platen, eilanden, vulkanen en meren te vinden in het land, die dit weer laten zien. Auckland is het dichtbevolkte stedelijk gebied van Nieuw-Zeeland. In dit gebied woont zo ongeveer één derde van heel Nieuw-Zeeland, maar toch geeft de stad je een gevoel van rust en voelt het voor mij niet als een gigantische stad. Misschien komt dat door de mooie natuurlijke ligging. Auckland wordt omringt door zee en natuurgebieden. En je hoeft maar 15 minuten te rijden om aan de drukte van de stad te ontkomen. In Auckland heerst een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn warm en vochtig en de winters nat en mild. Een compleet ander beeld dan wat je op het zuidereiland tegen zal komen, waar de winters een stuk kouder zijn met sneeuw. Auckland is een multiculturele stad. Waar je in het centrum veel Aziaten ziet met allemaal kleine toko’s en sushi tentjes, zie je in de buitenwijken meer families waarbij vroegere familieleden uit de Westerse landen zijn overgevlogen. Ook de Polynesische gemeenschap is erg populair en zie je overal terug. Zo zie je veel van de Polynesische en Maori cultuur terug in Auckland en de rest van het land zoals de Marae (ontmoetingshuizen), Maori woorden en teksten, afbeeldingen, jade symbolen en natuurlijk de Haka. Prachtige mix van culturen om mee te maken en over te leren.

Maar er valt natuurlijk ook heel veel in Auckland en de omgeving te zien. Hoewel in het echte centrum vooral winkelstraten zijn, vele leuke barretjes, backpackers plaatsen en toko’s te vinden zijn heb je natuurlijk ook het haven terrein. Een prachtige plek waar je uitzicht heb op het water, de brug, Viaduct Harbour en waar je ook nog eens heerlijk kunt eten. Ook de bekende Sky Tower in Auckland is iets waar je niet omheen kan. Je kunt helemaal naar boven waar je diverse activiteiten kunt doen met prachtig uitzicht en ook dineren is mogelijk. Een echte aanrader voor een uniek moment.

Als je iets verder uit het centrum gaat kom je ook diverse prachtige plekken tegen zoals Mt. Eden, One Tree Hill, Auckland Museum, Auckland Zoo, Devonport en diverse stranden zoals Browns Bay, Long Beach en Takapuna. Ik zal een paar plekken toelichten.

Auckland Museum

IMG_0519Auckland museum is een prachtig museum op een prachtige plek met veel groen en sport mogelijkheden zoals rugby, voetbal en een fijne plek voor hardlopers. Het ligt ongeveer 10 tot 15 minuten lopen uit het centrum en is een plek waar ik diverse keren gesport heb. Niet in het museum natuurlijk, maar wel in de omgeving er om heen. Het museum zelf is prachtig en heb ik de tweede dag bezocht na mijn aankomst in Nieuw-Zeeland. Voor Nieuw-Zeelanders is de toegang gratis en toeristen betalen er ongeveer 25 dollar. Een prima prijs voor wat je er allemaal te zien krijgt. Je wordt hier helemaal meegenomen in de cultuur en geschiedenis van het land en leert ontzettend veel van belangrijke gebeurtenissen en de cultuur van Nieuw-Zeeland. Zo is er veel te zien over de Maori en voorwerpen die gevonden zijn, boten, vliegtuigen, Marae van de Maori en kun je zelfs een filmpje bekijken wat er zou gebeuren als er een vulkaan uitbarsting zou plaats vinden in de zee bij Auckland. Ontzettend leerzaam en het verveelt totaal niet.

Devonport

panorama 1

Devonport is een prachtig historisch stadje met leuke bezienswaardigheden. Het stadje heeft veel oude marine bezienswaardigheden en diverse dingen zijn ook te zien als je Mt. Victoria op loopt. Als je de heuvels op gaat biedt het daarnaast ook nog eens een prachtig uitzicht over Auckland City. Ideaal voor een avondje doorzakken met een BBQ, zonsondergang en misschien wel een camping trip. In Devonport zelf zijn leuke winkeltjes en barretjes waar je kunt shoppen en iets kunt eten. Daarnaast is Devonport te bereiken met de auto en met de veerboot.

Maar Auckland heeft natuurlijk ook nog diverse eiland, die er omheen liggen, zoals Waiheke Island en Rangitoto Island.

Waiheke Island

Waiheke is een prachtig eiland, die bekend staat om z’n vele wijnproeverij plekken. Het is dan ook handig om de trip zo kort mogelijk van tevoren te plannen i.v.m. het weer. Als het namelijk regent, is het een beetje zonde om hier naartoe te gaan, omdat bijna alles buiten is. Dit had ik helaas. De hele dag regen, waardoor we geen wijn proeverijen konden doen, want we wouden graag een prachtig uitzicht en buiten zitten. Waiheke Island is met de veerboot te bereiken, die vertrekt vanuit Auckland haven.

Rangitoto Island

IMG_0698Rangitoto is een vulkanisch eiland vlakbij Auckland en is ook weer te bereiken met de veerboot. Dit eiland is vanuit Auckland en omgeving te zien en is dan ook een herkenningspunt. Het eiland is ontstaan uit een serie vulkaan uitbarstingen. Rangitoto is onbewoond, maar wordt wel dagelijks onderhouden op diverse plekken en bezocht door vele toeristen en bewoners van Nieuw-Zeeland. Op dit eiland, zie je de echte natuur terug en er zijn diverse wandelroutes, die je naar het viewing point aan de top brengen met een prachtig 360 graden uitzicht. De wandeling op zich was prachtig met veel ruige natuurlijke plekken en het is zo mooi om te zien dat het redelijk onaangeraakt is. De wandeling verveelt niet, omdat je niet alleen bos ziet, maar ook strandjes met uitzicht op Auckland, de boten, andere eilandjes en de vuurtoren. Een échte must-see als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Ik raad je wel aan om met de zon zonnebrand op te doen, ongeacht of het winter of zomer is. Door het gat in de ozonlaag verbrand je ontzettend snel. Factor 20 en 30 zijn niet te verkrijgen en zelfs bij factor 50 verbrandde ik nog.

Naast Auckland stad en de eilanden zijn er ook diverse andere plekken in de regio van Auckland, zoals Karekare, Piha Beach (ook wel bekend van de TV met surfers) en diverse natuurgebieden. Eigenlijk is er zoveel te ontdekken buiten de stad, dat je min of meer 2 dagen rond moet rijden om zoveel mogelijk te zien. Van watervallen, tot beboste gebieden tot stranden met zwart zand. Het kan allemaal!

Karekare

IMG_1016Karekare ligt ongeveer 35 kilometer uit Auckland en is dus makkelijk te bereiken per auto. Naast de prachtige waterval, zie foto hiernaast, kun je ook doorlopen naar een prachtig lang strand waar het standaard tropische plaatje met wit zand niet van toepassing is. Karekare staat namelijk bekend om z’n zwarte zand, wat het een mooi contrast geeft met de bruine rotsen en het groen. In plaats van het tropische beach gevoel geeft dit het gebied iets mysterieus. Daarnaast moet je uitkijken voor het water en het weer, want het is onberekenbaar. Er zijn al vaak mensen in nood gekomen in het krachtige water en ook veel mensen verdronken. Niets is wat het lijkt hier, dus ga niet zomaar ergens zwemmen waar geen strandbewaking is.

Piha Beach

IMG_1098Piha Beach! Alweer een prachtige plek en strand, die iets mysterieus over zich heeft. Ook deze plek wordt gekenmerkt door zwart zand en de Lion Rock (een steen die lijkt op een leeuw) is dit een favoriete trekpleister van vele toeristen en een geliefde surfspot. De golven zijn hier vaak groot en hoog en daarom een ideale plek voor surfers, maar ook voor andere waterratjes. Door de sterke stroming van het water en de ruige rotsen en kliffen wordt het aangeraden voor beginners om binnen de vlaggen te blijven zwemmen en surfen. Want ook hier komen regelmatig mensen in nood, kijk maar eens naar het programma Surf Rescue Piha Beach. Desalniettemin is dit een prachtige plek om wandeltochten te maken, te zwemmen en te genieten.

Lieve mensen, ik kan nog wel uren doorgaan over Auckland en zijn omgeving, maar dan wordt deze blog wel heel erg lang. Er zijn namelijk nog zoveel stranden, natuurgebieden, gebouwen en andere bezienswaardigheden, die ik nog niet vermeld heb. Maar ik hoop jullie hiermee in ieder geval een klein beetje een beeld te geven over wat de regio van Auckland te bieden heeft! Ik heb nu alweer helemaal zin om een reis te plannen naar Nieuw-Zeeland om te genieten van de prachtige plekken en bezienswaardigheden en natuurlijk de plekken die ik juist nog niet gezien heb. Neem het mij ook niet kwalijk, het is alweer iets meer dan 4 jaar geleden dat ik er heen vertrok.

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, of wil je juist meer tips over Auckland & omgeving? Stuur mij dan een mailtje. Mijn contactgegevens vind je hier

Fijne avond!


7 reacties op ‘Reisblog Nieuw-Zeeland deel 1: Auckland & omgeving

 1. Ik kende je verhalen en foto’s natuurlijk allang, maar je zet hier een prachtig relaas neer over je reis en ervaringen in Nieuw-Zeeland. Het lijkt haast of ik er zelf bij was. Geweldig! Zou het graag met eigen ogen zien, maar ik ga natuurlijk geen 32 uur in een vliegtuig zitten. 😛
  Dit nemen ze je nooit meer af! XXX

  Like

   1. Hoi Roelien,

    Bedankt voor je berichtje en heel leuk om te lezen dat je de blog leuk vindt.

    Gr Lisan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s