Nieuw-Zeeland (deel 2): Het Noordereiland

Bijna een maand verder, dus het wordt wel tijd voor deel 2 van mijn blog triologie over Nieuw-Zeeland! En ik kan jullie vast één ding verklappen. Dit deel wordt net zo heerlijk als deel één. Misschien nog wel fijner! Ik zal proberen om de blog iets korter te maken, maar kan dit helaas niet beloven. Want als ik eenmaal begin met schrijven over Nieuw-Zeeland, ga ik alleen maar door!

Ongeveer 75% van de Nieuw-Zeelandse bevolking woont op het Noordereiland, waarvan een groot gedeelte in Auckland. De temperatuur op het Noordereiland ligt dichterbij elkaar in de seizoenen dan het Zuidereiland. De temperaturen zullen rond de 20/25 graden liggen in de zomer en in de winter rond de 0 graden. Het komt sporadisch voor dat de temperatuur onder 0 daalt op het Noordereiland (ik heb dit unieke moment natuurlijk wel mee mogen maken tijdens mijn verblijf met zelfs natte sneeuw!!!)Op het Noordereiland zijn prachtige plekken. Van de beachy life en (zand)surf spots, tot nationale vulkanische parken met prachtige wandelingen en zwavelachtige plekken met bijzondere en lange Maori plaatsnamen.

Ik bewaar uiteraard de beste plekken tot het laatst en zal aan het eind van de blog nog plekken vermelden, die ik zelf helaas niet heb gezien en nog wel wil gaan zien!

Hobbiton

Ben je een echte Lord of the Rings fan? Dan wil je dit natuurlijk niet missen! Zeker niet nu je hier overal kunt lopen waar je wil en er zelfs een deel om is gebouwd tot restaurant. Eén van de redenen dat er veel mensen naar Nieuw-Zeeland komen is dat hier de films Lord of the Rings en The Hobbit zijn opgenomen en Hobbiton bestaat echt! Het is een grappig gezicht om de huisjes in die groene heuvel te zien en het is toch wel raar om op een filmset rond te lopen eigenlijk! Zeker als je daarna de films ziet. Ik vond het leuk om te zien, maar vond het niet super speciaal! Maar ik begrijp zeker als je als fan hier wel naartoe wil en raad het dan ook zeker aan.

Coromandel

IMG_0832De Coromandel is een prachtig schiereiland en ligt aan de noordoostkust van het Noordereiland. Het heeft een prachtige omgeving met veel bos, maar ook prachtige kustlijnen. In de december tijd(zomer tijd) geeft de Pohutukawa boom (New Zealand Christmas Tree) de omgeving en het zicht een nog mooier beeld. De kust van de Coromandel staat bekend om zijn witte stranden en goede surfspots. Er zijn diverse high lights voor de toeristen in de Coromandel. Zo hebben ze hier hot water beach. Dit strand dankt zijn naam aan het feit dat er een warm water bron onder het zand bevindt. Je hoeft dan ook niet raar op te kijken als je hier ontzettend veel mensen met schep een kuil ziet graven om er vervolgens in te gaan staan, zitten of liggen om van het warme water te genieten. Ik vond dit eerlijk gezegd iets TE toeristisch, maar het was dan ook erg druk. Hot water beach voelde voor mij eerder als een blik vol met sardientjes, dan als een ik-kom-tot-rust-in-de-sauna momentje. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan Cathedral Cove. Ook een gigantische toeristische trekpleister, die ik wel bijzonder vond om te zien! Je kunt hieromheen prachtige wandelingen maken en ik raad die dan ook aan om te doen en iets meer van de omgeving en natuur mee te krijgen. Daarnaast kun je natuurlijk een kano huren en lekker het water op gaan of een paar stadjes bezoeken. Kortom een must see als je in Nieuw-Zeeland bent, zeker als het prachtig weer is of als het rond december en januari is.

Bay of Islands

skydive4Bay of Islands! Een weekend voor mij met veel hoogtepunten! Dit had onder andere te maken met de skydive van 16.000ft hoog (+/- 4,5 km hoogte met 1 minuut free fall). Via Groupon heb ik dit destijds geboekt in Nieuw-Zeeland met ruim 50% korting. Ik wou dat ik langer in Bay of Islands had kunnen blijven of een weekend extra had kunnen gaan. Het gebied is gigantisch en veel mensen combineren dit met een trip naar Cape Reigna waar twee zeeën bij elkaar komen en je de splitsing heel goed kan zien van die zeeën. Ook kun je bij Cape Reigna zandsurfen. Bay of Islands bestaat uit 144 eilandjes en naar vele van deze eilandjes kun je toe om heerlijk te relaxen, zeilen, zwemmen, duiken, met dolfijnen zwemmen, wandelen of bijvoorbeeld gaan kajakken. In ieder geval voor ieder wat wils en jullie begrijpen dan ook wel dat mijn twee dagen daar eigenlijk te weinig waren. Mocht ik ooit terug komen dan wil ik graag een zeil of boot tocht langs de verschillende eilanden doen en zwemmen met dolfijnen! Zo bijzonder lijkt mij dat. Wel heb ik hier een prachtige wandeling gemaakt waarbij we uiteindelijk uit kwamen bij een watervalletje! Op de terug weg zijn we terug gaan liften, omdat het wandelen toch iets te lang zou duren naar ons hostel. Maar ik heb echt genoten. We hebben in een heerlijk backpackershostel gezeten. Er zijn hier ook diverse hostels waar je kunt vertoeven en je kunt zelfs kiezen uit een hostel met bubbelbad of zonder. Een tip om mee te nemen naar Bay of Islands in de zomer periode: Zandvlooien spray of iets dergelijks. Deze beestjes heb je hier veel rondspringen en ze jeuken best wel erg.

Raglan

panorama raglan

Raglan is een klein stadje aan de zee en een wereldberoemde surfspot. Veel surfers weten deze plek te vinden en ik vond de plek en de ligging van mijn hostel echt adembenemend. Midden in het bos, waar geen bereik was met je mobiel, maar waar je een prachtige groene omgeving, surf vibes en geweldig mooie uitzichten voor terug kreeg. Als dit in Nederland voor zou komen, had ik mijn mobiel en alles al direct ingeleverd en had ik gekozen voor een huisje midden in het bos met deze vibes. Het is dan ook geen verassing dat we in Raglan zijn gaan surfen overdag! En wat is dat moeilijk! Voor mij de eerste keer dat ik op zo’n plank stond. Ik dacht dat doe ik wel even, maar op dit soort momenten kom je er wel achter hoe krachtig de zee is. Daarnaast is het “op de plank komen staan” een stuk moeilijker dan het lijkt. Ik was dan ook zeer tevreden dat ik het uiteindelijk gepresteerd heb om een hele seconde te kunnen staan! Was het allemaal waard. We hadden uiteindelijk nog een loods party in het bos, waarbij we lekker basic zijn gaan feesten met heel veel leuke mensen. Wil je maximaal genieten en tot rust komen? Boek hier dan een weekendje of paar dagen naartoe!

Ik zal in de Karioi lodge bij mijn weekendje weg naar Raglan. Een prachtige plek om te vertoeven en redelijk goedkoop. Vergeet niet boodschappen te doen in Raglan, want hier in de buurt is geen supermarkt en geen mobiele service.

Rotorua

IMG_0151Rotorua of Rotten-rua(door de kenmerkende geur van rotten eieren) is een zeer toeristisch stadje. Voornamelijk vanwege de vulkanische ligging en de geothermische activiteit van dit stadje, waarbij je regelmatig veel rook ziet en zwavel ruikt. Maar voor mij is dat niet het enige wat dit toeristisch maakt. Rotorua heeft ook een paar unieke, bijna niet uit te spreken, plaatsnamen. Zie afbeelding hiernaast. Laten we dit samen eens een keer proberen uit te spreken, hier komt die: “Te Whakare Ware Watanga Oteo Petaua Awa Hiao!” Dit ging best goed toch, voor de eerste keer?  Rotorua heeft veel warmwaterbronnen wat je als een echte sauna kunt ervaren. Mocht je hier in terecht komen, vergeet dan niet een lekker koud biertje of wijntje mee te nemen en kom heerlijk tot rust. De meren zijn hier groen van kleur door de zwavel of zijn helder en kokend heet. Spring hier dan ook niet zomaar ergens in het water, zonder dat je weet of dit eigenlijk wel mogelijk. Sommige wateren zijn zo heet dat je direct in een shock raakt als je er mee in aanraking komt en levend verbrand. De zwavellucht is in deze stad niet te missen en je zult ook echt even moeten wennen. Het is niet ernstig voor je gezondheid. Er zijn hier mensen die hier al tientallen jaren in wonen. Zelfs ik rook het na een weekend niet meer. Ook is de Maori cultuur hier heel erg sterk. Dus mocht je je beter in willen lezen over deze prachtige bewoners en hun cultuur, doe dat dan ook hier! De mensen hier en de omgeving kunnen je zoveel vertellen over de Maori en de cultuur en je ziet ook veel van hun doen en laten terug. Dit is een plek waar ik graag terug zou komen, omdat het zo bijzonder is.

Tongariro Crossing

IMG_0619De Tongariro Crossing bij Tongariro National Park is mijn gedeelde nummer 1 weekend tijdens mijn verblijf in Nieuw-Zeeland. Dit door de bijzondere omstandigheden, die ik hier heb meegemaakt en het buitenaardse landschap. Wauw, wat was dit fantastisch! De Tongariro Crossing is een wandeling van ruim 7 uur (ruim 18 km) over vlak gebied, maar ook moet je stijle bergen beklimmen, langs prachtige blauw gekleurde meren, vulkanen die nog actief zijn en door bos. Een hele diverse wandeling, waarbij je je absoluut geen minuut zal vervelen door de prachtige omgeving en de pittige workout. Deze wandeling zul je dan ook echt met bergschoenen moeten doen! En oefening baart kunst zeggen ze, want voor deze crossing trainen is absoluut geen overbodige luxe. Maar die mogelijkheden heb je gelukkig genoeg in dit prachtige land. Ik ben deze crossing met mist begonnen! Daar baalden we wel een beetje van, want natuurlijk willen we de plaatjes zien, zoals we ze op internet hadden gezien. Zoals ze hiernaast staan. Wat leek een mistige dag te worden veranderde compleet toen we helemaal kapot naar onze bergwandeling de top bereikten. Alsof wij een knop hadden omgezet aan de top trok de mist op dat moment weg en kregen we zicht op een geweldig uitzicht op de azuurblauwe meren en vulkanen o.a. Mount Ngauruhoe of ook wel bekend als Mount Doom in Lord of the Rings. Ik heb echt genoten van elke stap, die ik tijdens deze wandeling heb gemaakt en het was ook zeker elk pijntje en blaar waard. Ik zal verder niet te ver uitweiden over deze crossing, want eigenlijk moet je dit gewoon zelf ervaren. Het is wel een hele dag wandelen, maar ik ben van mening dat als je dit over slaat tijdens je verblijf je absoluut iets mist. Vergeet je camera niet, goede schoenen, goede wandelkleding afgestemd op het weer en een goede conditie.

Mijn blogje komt ten einde! Toch nog best wel lang geworden. Ik heb niet alle plekken vermeld waar ik ben geweest op het Noordereiland en heb niet alles gezien. Wat wil ik nog graag zien?

  • Cape Reigna
  • Meer van de Coromandel regio
  • Wellington; lijkt mij een fantastische knusse stad
  • Met de boot naar het Zuidereiland

Benieuwd naar deel 1 over Auckland en omgeving? Klik hier of kijk bij de categorie “Reis je rijk”


2 reacties op ‘Nieuw-Zeeland (deel 2): Het Noordereiland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s