Sportdagboek maand mei

IMG_20170604_205033_534

Mei is voorbij gevlogen en wat hebben we kunnen genieten van prachtige zomerse temperaturen. Wat is er dan fijner dan te genieten in de buitenlucht? Ik heb dan ook een paar workouts op verschillende trainingsniveaus kunnen doen in het heerlijke weer, maar ook de sportschool heeft op een paar sportieve bezoekjes kunnen rekenen. Deze maand heb ik 18 workouts kunnen noteren, variërend van lange wandelingen tot tenniswedstrijden en intensieve billen- en benentrainingen. Hieronder vertel ik meer over mijn vijf favoriete workouts van de maand mei!

Maandag 1 mei: Wandelen

Niet zomaar een wandeling, maar een lekkere lange wandeling van ruim drie uur in het prachtige Dublin. Want zoals ik al in de reisblog over Dublin had aangegeven, kun je deze stad prima te voet verkennen. Dit heb ik natuurlijk ook gedaan! Natuurlijk ben ik die stad niet in een intensieve pas doorgewandeld, maar heb ik in een rustige wandelpas de stad verkend. Hier en daar een keertje stil staan, foto’s maken en de kaart lezen en weer door.

Hoewel het geen intensieve workout is, waarbij je een hoge hartslag hebt, gebeurd er tijdens het wandelen in je lichaam heel veel. Met deze lage intensiteit workout heb ik mijn basisuithoudingsvermogen verbeterd op allerlei lichamelijke vlakken. Zo worden niet alleen je spieren en botten sterker, maar is het ook super goed voor je hart- en bloedvaten, longen, hersenen, nachtrust en verlaagt het de kans op een depressie. Effecten, die je ook bereikt door middel van een intensievere workout.

Zelf probeer ik op de dagen, waar ik geen intensieve workout gepland heb, toch 30 minuten te wandelen. Een soort “actief-herstel”. Ik merk zelf dat dit heel goed is voor de rust in mijn hoofd en ik beter slaap. Maar ook dat dit al een boost geeft voor mijn stofwisseling. En natuurlijk voel ik mij veel gezonder en beter als ik toch nog even dat half uurtje pak, in plaats van de hele dag zitten.

Zondag 7 mei: Tenniscompetitie

 Weer een zondag sportief doorbrengen met een dagje tenniscompetitie. Onze tegenstanders waren een stuk sterker op papier en helaas ook daadwerkelijk op de baan, maar ondanks dat heb ik wel twee hele leuke partijen kunnen spelen. Niet verwacht! Ik dacht namelijk dat ik zo van de baan geveegd zou worden. Ik heb twee en een half uur heerlijk kunnen genieten van een constante-/tempotraining. Door deze trainingen verbeter ik mijn uithoudingsvermogen om langdurige inspanningen vol te houden en meer intensieve inspanningen te doen. Ik merk dat dit met sprongen vooruit gaat. Maar ook mijn snelheid en reactievermogen gaat met de training en wedstrijd beter. Daarnaast krijg ik meer kracht achter de bal en worden mijn armen en schouders sterker. Niet alleen een fijn gevoel om mentaal te hebben, maar dit is gelukkig ook te zien aan mijn lichaam.

Woensdag 10 mei: Tennistraining met mannen

Gooi nog maar een flinke schep uithoudingsvermogen bij de constante-/tempotraining van hierboven op! Want een tennistraining met alleen maar mannen is net een tikkeltje harder lopen en kost meer kracht. Deze workout kan deze maand dan ook de boeken in als één van de maximale trainingen, die ik gehad heb. Met deze training heb ik mijn sprintsnelheid en reactievermogen weer eens flink op de proef kunnen stellen. Bovendien is het super goed voor verbetering van het zenuwstelsel van mijn spieren en natuurlijk de vetverbranding.

IMG_20170507_160106_519
Tenniscompetitie in Enschede

Zaterdag 13 mei: Hellingtraining op de loopband

JA! Ik ben nog steeds bezig met de voorbereidingen op het berg wandelen deze zomer. Ik merk dat ik door deze hellingtrainingen niet alleen mijn billen train, maar ook worden mijn benen steeds sterker om wandelingen met helling steeds beter vol te houden. Waar een paar maand terug na 15 minuten de vermoeidheid al toesloeg, kan ik nu makkelijk een uur wandelen tussen helling 10,0 en 15,0 zonder al te veel vermoeidheid. Daarna merk ik wel dat ik lange tijd een inspanning lever, maar kan ik deze ook makkelijker wegdrukken. Natuurlijk geef ik aan dit vermoeide gevoel ook iets meer toe in de sportschool, want ik heb nou eenmaal geen adembenemend uitzicht om mij heen. Iets wat ik eind juli wel heb! Maar dan wil ik bijvoorbeeld wel voorbereid en getraind op pad kunnen gaan en de hele wandeling vol kunnen houden, alles kunnen zien en overal van kunnen genieten.

Mijn workout van 13 mei duurde 47 minuten en was een training met maximale inspanning. Dit maakt de loopband toch iets leuker dan gewoon uitlopen of hardlopen. Omdat mijn helllingstand tussen de 9,0 en 15,0 ligt blijft de intensiteit van mijn training hoog en voel ik de gehele training dat ik intensief bezig ben. Na drie kwartier kan ik dan ook met een super fijn gevoel naar huis gaan, wetende dat ik het maximale uit mijzelf heb gehaald.

Zondag 14 mei: Spinning

Spinning is de laatste weken een workout geworden, waar ik met heel veel plezier naar uit kijk! Het is namelijk rond de 45 minuten keihard knallen om vervolgens zelfvoldaan van die pedalen af te stappen. De eerste twee keer vond ik het redelijk pittig, maar omdat ik al een goede conditie had opgebouwd door de andere workouts de afgelopen maanden, besloot ik deze keer een spinning workout van level 3 te pakken.

Iets meer en langere nummers op high intensity trainen. En dat heb ik gemerkt, want ik moest veel meer en langer klimmen. Nog niet mijn sterkste punt, want hier slaat de verzuring altijd keihard toe. Maar gelukkig duurt het nu wel elke training iets langer tot ik op dit punt kom. Na ruim 45 minuten keek ik dan ook op mijn Polar watch en zag ik dat ik een goede tempo-/maximale training binnen had. Op zich is het ook wel logisch dat het op deze training uit komt, omdat je tijdens een spinning les veel op interval traint. In het begin bouw je op naar de high intensity nummers. Maar tussendoor heb je af en toe wat tijd om je hartslag te laten dalen. Je zit dus niet de hele training lang hoog in je hartslag.

IMG_20170514_120341_777
Lesje spinning!

De laatste twee weken van mei waren qua planning super druk met veel verplichtingen. Helaas heb ik deze weken ook minder kunnen trainen dan ik had gewild. Maar ik heb ontzettend genoten van de trainingen, die ik heb gehad.

De komende maand is het qua planning nog steeds druk, maar ik heb besloten dat dit niet meer ten koste mag gaan van mijn workouts. Ook al ga ik maar een half uurtje sporten, dan nog ga ik met een relaxter gevoel de rest van de dag door. Ik ga dan ook voor 20 workouts in juni! Verschillend van hellingtrainingen, spinning en tennis, maar ook hoop ik een paar lesjes bodypump te kunnen doen en de skeelers weer een keer onder te binden. Daarnaast staat 18 juni de Ultimate Buffalo op de planning! De sportieve uitdaging, waar ik maanden naar toe heb gewerkt en maandelijks een blog over heb geschreven. Over mijn laatste voorbereidingen en mijn verwachtingen voor a.s. 18 juni komt deze week nog een blog online! En natuurlijk zal ik jullie na de Ultimate Buffalo een uitgebreid verslag geven van de dag, mijn persoonlijke uitdaging en de sfeer.

Liefs,

Lisan

healthylivinglisan(2)


Een reactie op “Sportdagboek maand mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s