Zelfgemaakte gevulde wijnbladeren

Gevulde wijnbladeren met rijst, ook wel dolma’s genoemd, zijn een heerlijk hapje voor bij de borrel, tijdens een tapas avondje of gewoon als avondeten. Dit hapje komt zowel in de Turkse als de Griekse keuken voor. Je kunt ze in de winkel kopen in blik, maar ze zelf maken is veel lekkerder en ontzettend makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is wat geduld, want de bladeren vergt wat precisie werk. Om dit heerlijke hapje te maken heb ik het volgende gebruikt, maar je kunt het natuurlijk naar eigen smaak vullen.

Ingrediënten voor 15 stuks:

 • 15 wijnbladeren (te koop bij een Turkse toko voor €2,49 per 500 gram bladeren of je plukt ze van een eigen druivenstruik.
 • 1 kopje risotto rijst
 • 1/3 courgette
 • 10 zwarte olijven
 • 1 rode ui
 • 2 tomaten
 • 125 ml witte wijn (Chardonnay heb ik gebruikt, maar Sherry medium dry is ook erg lekker)
 • peper
 • zout
 • gemalen knoflook
 • 1 bouillon blokje (ik heb een kip bouillon blokje gebruikt)
 • sap van 1 citroen
 • scheutje olie

Stap 1

Een goede voorbereiding is het halve werk. En omdat je bij de risotto altijd moet blijven staan gaan we nu alles voorsnijden. Snij de ui, courgette, olijven en tomaat in hele kleine stukjes. Dit gaat straks door de rijst en gaan we gebruiken voor de vulling.Doe de wijnbladeren in een pan heet water en laat weken voor 30 minuten. Dit is om twee redenen. Ten eerste om ze straks goed op te kunnen rollen en ten tweede om het zout er af te spoelen.

Stap 2

Doe de 125 ml witte wijn, cherry of wat je ook maar lekker vindt in de pan en doe de risotto er bij. Laat het de wijn helemaal opnemen, voordat je er weer water bij gaat doen. Als het helemaal is opgenomen doe er dan steeds een beetje water bij, laat het water en giet een beetje bij. Als je merkt dat het bijna helemaal zacht is doe je de ui, courgette en olijfjes er bij. De tomaat doen we op het allerlaatst als de rijst bijna klaar is.

Stap 3

Haal de wijnbladeren uit de pan en laat ze uitlekken in een zeef of op een doek. Wees voorzichtig want de bladeren kunnen makkelijk scheuren.

Stap 4

Leg de wijnbladeren met de nerf naar boven en vul ze met de vulling. Vouw het eerste deel er over heen en vouw de zijkanten naar binnen en rol ze verder op. Leg de opgerolde wijnbladeren in een pan.

Stap 5

Vul de pan waar de wijnbladeren in liggen met water tot de rolletjes bijna onder water staan. Sprinkel hier het sap van een citroen over en brokkel het bouillonblokje er overheen. Zet op hoog vuur en laat dit koken voor 20 minuten. Draai ze af en toe om.

Stap 6

Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken en iets afkoelen. Eet ze lauw warm op.

Eet smakelijk en geniet er van. Met een drankje en een heerlijk mediterraans muziekje smaakt het nog beter.


Een reactie op “Zelfgemaakte gevulde wijnbladeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s