Mediterraans olijven tomatenbrood met italiaanse kruiden

Dit recept is fantastisch! Al zeg ik het zelf. En de geur tijdens het bakken is echt honger opwekkend en overheerlijk! Ik raad dan ook iedereen aan dit recept te maken, want het is zo lekker.

Ik ben dol op olijven, ik ben dol op tomaten en ik ben dol op brood. Tomaten olijven brood vind ik heerlijk om te eten. Ik eet het regelmatig buiten de deur, maar maak het eigenlijk nooit zelf. Terwijl dit juist ontzettend makkelijk is om te maken. Het enige wat je naast de heerlijke ingrediënten nodig hebt is tijd en geduld. Tijdens het maken van dit brood heb ik ontzettend veel plezier gehad en weer veel geleerd over het maken van deeg en brood! Ze zeggen niets voor niets dat je alles in de praktijk moet blijven oefenen. Volgens mij begin ik eindelijk een beetje een talent te ontwikkelen voor bakken.

Maar ik zal jullie niet langer onthouden van de ingrediënten voor dit recept:

Ingrediënten

  • 60 gram groene olijven
  • 60 gram zwarte olijven
  • 80 gram zongedroogde of halfgedroogde tomaten
  • 350 gram bloem (ik heb tarwebloem gebruikt, omdat mijn speltbloem op was)
  • 1,5 eetlepel olie (ik heb de olie uit het potje zongedroogde tomaten gebruikt voor extra smaak)
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 250 ml water
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • 2 takjes oregano
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes salie
  • 1/4 takje rozemarijn
  • peper

Stap 1

Snij de olijven en zongedroogde tomaten in stukjes en hak de oregano en salie fijn.

Stap 2

Weeg 350 gram bloem af en doe dit in een kom. Meng hier 7 gram gist overheen en wacht even tot je het zout er bij doet, zodat de gist wat beter opgenomen wordt. Doe vervolgens de olie er bij met het zout en een beetje peper en doe er een beetje water bij zodat je het vast een beetje kunt kneden en het geen bloemachtige textuur meer heeft.

Stap 3

Doe vervolgens de olijven, tomaten en kruiden er bij en wat meer water en kneed tot een goed deeg. Indien het nog niet stevig genoeg is, doe er dan wat meer water bij. Beetje bij beetje water toevoegen is het best, omdat het niet precies te zeggen is hoeveel water het nodig heeft om een stevige deegbal te krijgen.

Stap 4

Kneed het deeg goed door op een tafelblad met een beetje bloem op de tafel. Is de textuur goed leg dan de deegbal in een grote kom en doe er een vochtige doek over en laat het rijzen voor 45 minuten tot 1 uur op een warme plek tot de grootte verdubbeld is. Warm intussen de oven voor op 180 graden en ga even iets leuks doen om de tijd te doden.

Stap 5

Als het rijzen klaar is verdeel dan het deeg in bijvoorbeeld 2 stukken of 4 stukken, naar wat jij prettig vindt, en rol er een brood vorm van.

IMG_8810

Stap 6

Leg de stukken op een bakplaat met bakpapier en zet in de oven voor 20 minuten (kleine stukken) tot 45 minuten (grote stukken) brood. Kijk met een prikker of het deeg gaar is. Als er deeg aan blijft zitten is het brood nog niet goed doorbakken. Geniet een beetje van de geur, die er van af komt, want het ruikt goddelijk.

Stap 7

Haal het brood uit de oven en laat het nog even afkoelen voor 10 minuten voordat je dit afsnijdt.

En…smullen maar! Probeer niet alles in één keer op te eten! Dit brood is heerlijk voor je ontbijt of bij je lunch, maar kun je ook prima gebruiken als voorafje bij het avondeten of bij een gezellige tapas avond. Of natuurlijk gewoon voor tussendoor, omdat het kan, lekker is en goed vult.

Ik hoop dat jullie net zo erg van dit recept genieten als ik en mocht je het gaan maken, vergeet mij niet te taggen op Instagram, Facebook, Twitter of Pinterest, want ik ben super benieuwd!

Eet smakelijk en een lekker mediterraans dagje gewenst!


9 reacties op ‘Mediterraans olijven tomatenbrood met italiaanse kruiden

Plaats een reactie